Mandarīnu laikam, šķiet, galu vēl tik drīz neredzēsim. Veikalos tie vēl ir kuplā skaitā, un akcijas tā vien vilina piepildīt iepirkumu grozu, lai daiviņu pa daiviņai notiesātu saldeno ziemas citrusaugli. Ja mandarīnu vienmuļā lobīšana mazliet, mazliet apnikusi – tos var likt lietā arī dažādos gardos ēdienos. Lūk, septiņi kārdinoši varianti!
Ko tad īsti iesākt ar mandarīniem? Vispirms no tiem var pagatavot atspirdzinošus burkānu salātus, kurus patīkami atsvaidzinās mandarīnu svaigums. Bērniem noteikti patiks kārdinošie našķi – mandarīni šokolādē, kurus var itin vienkārši pagatavot.
Kēksiņu cepēji var pamēģināt ko jaunu, pagatavojot biezpiena kēksiņus, kuriem pievienoti saldie augļi. Bet, ja ir vēlme ar maltītes palīdzību sasildīties, tad piemērotākā izvēle kārumniekiem būs siltā drumstalkūka, kurā bez mandarīniem izmanto arī ābolus un dzērvenes. Omulīgās brokastīs iesakām nobaudīt rīsu putru, kurai var pievienot gan karamelizētu apelsīnu, gan sulīgo mandarīnu.
Bez Tasty.lv virtuālajā recepšu grāmatā atrodamajām receptēm, vēl ir vērts paeksperimentēt un pagatavot saldus smilšu mīklas groziņus, kuros virs krēma izkārtot arī mandarīnu daiviņas. Tāpat mandarīnus var izmantot dažādu saldskābo mērču pagatavošanai, lai baudītu kopā ar rīsu un gaļas ēdieniem.
Burkānu un mandarīnu salāti ar grauzdētam sēkliņām
Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.
Mandarīni šokolādē
Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...
Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem
Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!
Cepti mandarīni ar brūnā cukura glazūru
Vienkāršs un ātri pagatavojams deserts ziemas vakariem - cepeškrāsnī cepti mandarīni ar aromātisku brūnā cukura glazūru. Recepte no "Lido" pavāru krājumiem.
'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem
Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.
Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts
Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.