Klasiskie un tik pazīstamie salāti, kurus ceļam galdā teju katros svētkos, šķiet, no "modes" neizies nekad. Ne velti Jaunā gada galda karalis ir rasols. Bet bez dažādajām rasola variācijām, Jaunā gada sagaidīšanu pavadīsim, baudot arī citus ierastos gardumus, – siļķi kažokā, krabju salātus un pat siera salātus.
Neviena ballīte nav pilnīga, ja galda vidu nerotā branga rasola bļoda. Rasols svinētājiem ir tik svarīgs, ka tiek pat baudīts nākamajā rītā pēc ballītes, ļaujot "piesiet dūšu" un kļūstot par visgardākajām brokastīm pasaulē. Tāpēc, lai arī šogad kārtīgi palutinātu viesus (jo mēs taču dodoties ciemos prātojam, ko tad mums nāksies ēst), liec galdā, ja ne trīs, tad vismaz vienu salātu bļodu.
Lai garšīgi un dzirkstoši svētki!
Silķe kažokā svētku galdam
Siļķe kažokā ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.
Nedaudz citāds rasols - ar divu veidu desām
Nedaudz citāds rasols, kurā tiek izmantotas divu veidu desas, kā arī gan svaigi, gan marinēti gurķi. Izmēģini!
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935.gada receptes
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".
Rasols jeb Olivjē salāti
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
Klasiskais rasols
Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.
Ātrie krabju salāti
Ātrie krabju salāti - kad nav daudz laika griešanai.
Siļķu rasols ar āboliem
Siļķu rasols ar āboliem.
Kārtainie garneļu salāti glāzītē
Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.
Siera salāti ar svaigiem tomātiem un vārītām olām
Gardi un vienkārši pagatavojami siera, olu un tomātu salāti.
Vinegrets ar āboliem un siļķi
Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.