Kurš gan nepazīst no Vidusjūrai piegulošās Itālijas nākušos spageti stiebriņus, kas izvārīti un papildināti ar mērci, ir viena no vienkāršākajām un gardākajām pusdienu un vakariņu maltītēm, ko pagatavot! Maltīte, kas tradicionāli tiek pasniegta ar Boloņas mērci un apaļām maltās gaļas bumbiņām, iekarojusi ne vienu vien gardēža sirdi.
Izrādās, ik gadu 4. janvārī ASV un citur pasaulē tiek atzīmēta Nacionālā spageti diena, vēsta Nationaldaycalendar.com. Tāpēc vien ir vērts pacelt dakšiņas un ēdamkarotes, un ļauties garo pastas stiebriņu virpināšanas priekiem. Spageti dienu gan nevajadzētu jaukt ar Pasaules pastas dienu, kuru visā pasaulē svin katru gadu 25. oktobrī (līdz tai mums vēl laika diezgan).
Par spageti dzimteni tiek uzskatīta Itālija, kurā garo pastu gatavo no miltiem un ūdens. Dažādās spageti receptes iegūst savus nosaukumus pēc tā, kādas mērces tām tiek pievienotas. Piemēram, Boloņas spageti pievieno Boloņas mērci. Spageti "alla Carbonara" tiek pievienotas olas un šķiņķis. Bet izsmalcinātāku garšu baudītāji novērtēs spageti ar gliemeņu mērci.