Marcipāns ir tik ļoti iecienīts ne tikai konditoru vidū, bet arī ēdāju, ka tam pat tiek veltītas bērnu grāmatas, vēsta Cooksinfo.com. Marcipāna masa tiek pagatavota galvenokārt no cukura, smalki saberztām mandelēm un medus. Aromātam un garšai var pievienot arī mandeļu esenci, ja marcipānu gatavo mājās pats.
Nav noslēpums, ka marcipāns ir arī viens no tiem kārumiem, ko pārvedam mājās no tuvākiem un tālākiem ceļojumiem pa Eiropu. Piemēram, ja ieplānots doties uz Vīni (Austrijā), obligāts suvenīrs pārvešanai mājās ir marcipāns skaistā iesaiņojumā ar Mocarta bildi. Savs marcipāna muzejs ir arī igauņiem – Tallinas centrā jau kādu laiku darbojas nelielais marcipāna muzejs, kur var uzzināt par marcipāna gatavošanas vēsturi un pat baudīt nesteidzīgi gardus mirkļus, ēdot marcipāna konfektes, smalkmaizītes un kūkas.
Marcipānu kulinārijā plaši izmanto visā pasaulē – tas ir populārs ne vien Eiropā (itāļi to pievieno Ziemassvētku kūkai panfortei), bet arī Tuvajos Austrumos. Interesanti, ka pēc Eiropas Savienības standartiem, minimālajam mandeļu eļļas daudzumam marcipānā ir jābūt vismaz 14 procentiem. Bet par labākajiem marcipāniem tiek uzskatīti tie, kas nāk no Vācijas pilsētām Lībekas (Lübecker Marcipan) un Kēningsbergas (Königsberger Marcipan).
Lai garda našķošanās Marcipāna dienā!
Mandeļu marcipāns
Vienkārši pagatavojams mandeļu marcipāns - našķim pie tējas vai kafijas.
Marcipāna masa
Marcipāna masa noderēs gan dažādiem svētku desertiem, gan kūku dekorēšanai, gan saldu dāvaniņu pagatavošanai.
Marcipāna konfektes
Greznas marcipāna konfektes tumšajā šokolādē dekorētas ar valriekstiem.
Kārtainās mīklas maizītes ar aprikozēm un marcipānu
Kārdinošas brokastu maizītes ar sulīgām aprikozēm un saldu marcipānu.
Ekleri ar marcipāna krēmu
Īpašais viesību kārums - ekleri ar marcipāna krēmu.
Franču virtuves klasika – marcipāna konfektes ar saldu glazūru
Mīkstās marcipāna konfektes ar baltu pūdercukura glazūru. Marcipāna masa papildināta ar cukurotām apelsīnu miziņām, aprikožu džemu un nelielu daudzumu apelsīnu liķiera. Konfektes tradicionāli gatavo Francijā, un to nosaukums tiek saistīts ar Ēksanprovansas (Aix-en-Provence) pilsētu, jo pēc tās tie ieguvuši savu nosaukumu – Calissons d'Aix, jo šajā Francijas reģionā 16. gadsimtā iegūtas mandeles.
Ātrā kārtainās mīklas ābolkūka ar marcipānu
Vizuāli pievilcīga un ļoti ātri pagatavojama kūka ābolu ražas laikam.
Sulīgā riekstu kūka 'Burkānu dobe'
Ne tikai rudens ballītei - riekstu kūka "Burkānu dobe".
Mājās gatavotas marcipāna konfektes ar šokolādi un pistācijām
Mājās gatavotas marcipāna konfektes - gan pašu priekam, gan dāvaniņām Ziemassvētkos! Recepte no portāla "Cālis.lv" arhīva.
Fotorecepte: Kārtainās mīklas zvaigznītes ar aprikozēm un marcipānu
Šādas aromātiskas, zeltaini brūnas zvaigznītes ar marcipānu un mazu aprikozi pašā smalkmaizītes centrā cep Dānijā, un nu jau arī visā pasaulē. Šīs zvaigznītes piepildīs māju ar patīkamu aromātu un garšos lieliski kopā ar glāzi karstas tējas vai auksta piena.