Klausot uztura speciālistiem (plašāk par imūnitāti un produktiem, kas palīdzēs organismam to uzturēt lasi šeit), ik dienas savā ēdienkartē vajag iekļaut pa drusciņai dzērveņu, medus, ingvera, ķiplokus un augļus, kas bagāti ar C vitamīnu.
Tāpēc esam apkopojuši 12 receptes no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas, kuras pagatavot ik dienu un garšīgi notiesāt vai izdzert, lai neviens bacilis "nepieliptu".
Ziemas klasika pavisam noteikti ir ingvera un citronu tēja – to karstu lielā krūzē var pagatavot katru dienu. Karstajiem dzērieniem klāt pieliec arī medu – ne velti vecmāmiņas bērnībā lika dzert pienu ar medu un ķiplokiem reizēs, kad mūs mocīja saaukstēšanās simptomi. Bet, lai iegūtu visu to labāko no dzērvenēm, vienlaikus nešķoboties par to skābumu, ēd tās kā konfektes, apviļātas pūdercukurā, vai sablendē kopā ar medu un pagatavo karstu "limonādi".
Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos
Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.
Ķiploki eļļā
Eļļā karsēti ķiploki būs lieliska piedeva dažādiem salātiem un mērcēm, kā arī sviestmaizēm. Aromatizēto eļļu savukārt var izmantot gatavošanai. Tā kā eļļa tiek karsēta, izvēlas rafinētu olīveļļu.
Dzērvenes pūdercukurā
Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.
Vistas šķinķīši ķiplokos
Visi, kas novērtē ķiplokus, šo recepti iemīļos, jo tā patiešām ir vista ķiplokos. Gatavošanai tiek izmantotas 3 ķiploku galviņas. Turklāt tām jābūt tik lielām, lai apmēram sanāktu 30 vidēji lielas daiviņas.
Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru
Rudens ir laiks, kad nepieciešams stiprināt organismu, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.
Zeltainais piens ar kurkumu
"Zeltainais piens Indijā tiek lietots jau gadu tūkstošiem kā dziedinošs un nomierinošs dzēriens. Atslēgas sastāvdaļa siltajam dzērienam ir brīnumainā kurkuma," stāsta Ance Anna Šternberga. Recepte iekļauta arī nupat izdotajā Ances grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata", kurā apkopotas dažādas veselīgas receptes.
Imunitāti stiprinošs miso buljons
Šis spēcinošais un ātri pagatavojamais miso buljons būs īsts glābiņš dienās, kad jūties pārāk slikti, lai saņemtos tādam varoņdarbam kā zupas vārīšana. Miso pastas, ingvera, ķiploka un lociņu zaļās enerģijas kombinācija tiešām spēj darīt brīnumus - jau pēc vienas tasītes tu jutīsies stipri vien labāk.
Ābolu smūtijs ar ingveru
Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.
Ingvera tēja
Sasildies ar pikanto un veselīgo ingvera tēju!
Smiltsērkšķu un melnās tējas kokteilis
Smiltsērkšķi ir īsts vitamīnu "spridzeklītis" un imūnsistēmas stiprinātājs. Šīs saules dzeltenās ogas, kuras pēdējos gados kļūst aizvien populārākas, var izmantot neparastas garšas tējas pagatavošanai. Interesantu karsto kokteili ziemīgam vakaram iesaka Andrejostas restorāna "Aqua Luna" bārmenis Ingars Romanovičs.
Cepti greipfrūti ar cukura un kanēļa garoziņu
Recepte tiem, kuri Jaunajā gadā apņēmušies savu rītus sākt veselīgi. Tikai no trim sastāvdaļām – greipfrūta, brūnā cukura un kanēļa – var pagatavot vieglas, vitamīniem bagātas un gardas brokastis. Tās uzlabos ne tikai imunitāti, bet arī noderēs tiem, kuri ievēro slaido līniju.
Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos
Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!