pasta makaroni tomāti čabata
Foto: Shutterstock
Domāju, ka Latvijā nav neviena, kas kaut reizi nebūtu saskāries ar itāļu virtuvi, kaut vai nopērkot čabatas maizi vai novārot spageti un pasniedzot ar sieru. Itāļu virtuve, vismaz tā, ko lielākā daļa pasaulē pazīst, ir samērā zemnieciska, un, līdzīgi kā latvieši, itāļi arī iecienījuši vienkāršus ēdienus, bez liekiem smalkumiem. Varbūt tādēļ mēs tik viegli pieņemam šo virtuvi?

Itālija tomēr ir liela zeme ar dažādiem reģioniem, un daudzveidīgu virtuvi katrā no tiem. Tas, ko ēd ziemeļos, ne vienmēr ir iecienīts dienvidos. Tomēr daži ēdieni ir populāri visā Itālijā un tālu aiz tās robežām. Pat, ja to popularitāte nav visos reģionos mērāma vienādi, tomēr šie ēdieni ir pazīstami ikvienam.

Šķiet, ikviens rietumu pasaulē ir pagaršojis picu un makaronus. Tās neapšaubāmi ir Itālijas virtuves ikonas. Makaronu veidi un ēdieni Itālijā, varētu teikt, ir bezgalīgi. Tomēr dažas kombinācijas ir pazīstamākas nekā citas. Piemēram, pasaulē ļoti popuārli ir kļuvuši spageti carbonara, kas ir spageti ar bekona gabaliņiem krējuma un siera mērcē. Un, protams, lazanajas plāksnes kārtojumā ar gaļu vai rikotu, tomātu mērci un sieru. Iespējams, vispazīstamākā ir Margaritas pica - pica ar tomātu mērci un sieru, bet gandrīz jebkura pica simbolizē Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!