Zupas ir lielisks veids, kā sasildīties vēsās ziemas dienās. Laba zupa liek ēdājam murrāt kā kaķim labsajūtā. Lielākā daļa no mums labprāt grib nogaršot arvien kaut ko jaunu. Ar zupām, kuras nu jau vāra ne vienā vien mājā, var apceļot pat apkārt pasaulei.
Daudzas tautas biezas zupas mēdz saukt arī par sautējumiem, un, tiešām, ir samērā grūti novilkt robežlīniju, kur sākas zupa un kur šķidrāks sautējums. Piedāvājam duci vienkāršu zupu paceļošanai domās un garšās pa pasauli.
Ikvienu ziemas spelgonī iepriecinās pikantā ungāru gulašzupa vai puķkāpostu un klimpiņu zupa. Arī ne mazāk temperamentīgā gruzīnu tauta radījusi ugunīgo harčo. Sātīga un ļoti garda būs jēra gaļas zupa ar dārzeņiem basku gaumē, bet izsmalcinātā franču virtuves zupu ikona - sīpolu zupa liks justies kā svētkos. Toties ukraiņu boršču ikviens jau uztver kā tradicionālo un vietējo. Piedāvājam pamēģināt arī latviešiem tik ierasto skābo kāpostu zupu Sibīrijas gaumē.
Dienvidu tautas iepriecinās ar košām, priecīgām zupām. Mūsu kolekcijā atradīsi tomātu zupu marokāņu gaumē un palestīniešu virtuves ķirbju un lēcu zupu. Bet tālāko tautu zupas mūsu kolekcijā ir no Taizemes, to pārstāvot ar nūdeļu zupu, un Austrālijas zirņu zupa. Toties latviešu virtuvi šoreiz pārstāvēs sakņu zupa ar gaļu un grūbām.
Sātīgā ungāru gulašzupa
Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.
Jēra pleca un dārzeņu sautējums basku gaumē
Neticami garšīgs jēra gaļas sautējums, kuru cepeškrāsnī nelielā karstumā sutina apmēram 3 stundas, līdz gaļa krīt nost no kauliem. Visērtāk šo sautējumu varēs sagatavot čuguna katlā, bet var izmantot jebkuru dziļo formu, kas piemērota cepeškrāsnij, un vāka vietā izmantot vairākās kārtās salocītu foliju.
Harčo gruzīnu gaumē
Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.
Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē
Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē
Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.
Borščs Kubaņas kazaku gaumē
Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām
Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.
Zirņu zupa ar peldošu gaļas pīrāgu austrāliešu gaumē
Austrālijā iecienīta un populāra gaļas zupa ar zirņiem, kuru pasniedzot, tajā tiek ielikts kārtainās mīklas gaļas pīrāgs. Tas peld zupai pa virsu, tādēļ zupa nosaukta par peldošā pīrāga zirņu zupu. Šīs zupas pagatavošanai ir nepieciešams laiks, bet tās vārīšanu var sadalīt arī vairākās dienās. Vienā dienā vārīt buljonu, otrā zirņus.
Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē
Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.
Sakņu zupa ar gaļu un grūbām
Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.