pākšaugi, pupiņas, lēcas, pupas
Foto: Shutterstock

2016. gadu Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) ir pasludinājusi par Starptautisko pākšaugu gadu. Lai gan oficiālais pākšaugu gada atklāšanas pasākums notika jau novembrī Romā, jaunā gada pirmās nedēļas, kad daudzi vēl ir stingri apņēmušies ēst veselīgi, ir lielisks brīdis, lai vēlreiz atgādinātu par pākšaugu labajām īpašībām.

Starptautiskā pākšaugu gada mērķis ir pievērst uzmanību tam, cik viegli uzglabājami kā pārtikas produkti tie ir. Papildus tam, ANO atgādina par pākšaugu nozīmi veselīga uztura nodrošināšanai, kā arī pievērst uzmanību un izglītot cilvēkus par to, kā pākšaugu audzēšana var uzlabot ne tikai augsni, bet arī par pākšaugu produktu tirgu pasaules mērogā. Par Starptautisko pākšaugu gadu vairāk var uzzināt oficiālajā vietnē Fao.org.

Cik daudz pākšaugu varam pagatavot? Sākot jau no jebkurām pupiņām, zirņiem, aunazirņiem (jeb turku zirņiem) un līdz pat dažādu veidu lēcām. Ne visi zina, bet arī zemesrieksti ir pākšaugi. Lūk, pieci iemesli, kāpēc pākšaugus iekļaut ikdienas ēdienkartē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!