Piparmētras ir viens no tiem garšaugiem, kuru viegli izaudzēt kā piemājas dārziņā, tā uz virtuves loga palodzes (piemēram, iedvesmojoties no šī raksta padomiem). Pat ja laukā trako ziema, svaigās, ar mentolu pilnās lapiņas liks atcerēties vasaru. Piparmētras ir visai universāls garšaugs, jo tās var izmantot gan saldajos ēdienos, gan kokteiļos, gan salātos un pat gatavojot gaļas cepešus.
Lai to pārbaudītu, pamēģini kādu no 14 receptēm ar piparmētrām, kuras esam speciāli atlasījuši no Tasty.lv recepšu krājumiem. Jēra karbonādes ar piparmētru mērci, zirņu un piparmētru plācenīši, zupa ar piparmētrām un svaigie salāti – skan kārdinoši, vai ne? Un tas vēl nav viss, ko iesākt ar piparmētrām – pagatavo no tām gardu saldējumu, mohito kokteili un pat grēcīgi gardu šokolādes kūku!
Gurķu un piparmētru zupa
Ņemam divus garos gurķus, buljonu un vienu, smalki sakapātu sīpolu, pievienojam mazliet svaigas piparmētru lapiņas – un garda krēmzupa gatava! Garšīgākai ēšanai ieteicams krēmzupu pirms pasniegšanas atdzesēt, lai sajustu gurķu un piparmētru izteikto garšu. Baudīt var gan kā vieglas pusdienas, gan starteri bagātīgās vakariņās.
Zemeņu un piparmētru mohito
Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.
Piparmētru saldējums ar tumšās šokolādes lapiņām
Piparmētru saldējums – neapstrīdama klasika, ko bez lielām pūlēm pagatavot mājās pašam. Ar piparmētru garšu bagāto saldējuma bumbu trauciņā patīkami papildinās tumšās šokolādes lapiņas.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Kartupeļu, šķiņķa un piparmētru plācenītis ar plaucētu olu
Sātīgi, interesanti un visnotaļ gardi kartupeļu plācenīši, kuriem pievienots arī šķiņķis un smaržīgās piparmētru lapiņas. Siltos plācenīšus pasniedz ar plaucētu olu un holandiešu mērci. Maltīte vieglām pusdienām vai, ja sagatavota laikus, bagātīgām brokastīm.
Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci
Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu
Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Kārdinošā šokolādes kūka ar piparmētrām
Izteikti smaržīgs kakao un piparmētru biskvīts, pat veseli divi, kam virsū ziesta ar piparmētrām piesūcināta šokolāde. Tik grēcīgi gardam un izskatīgam šokolādes gabaliņam pretoties grūti. Un ak, cik gardi! Turklāt pagatavošana ir itin viegla, jo nepieciešamo sastāvdaļu klāstā nav nekā sveša.
Jēra karbonāde ar piparmētru mērci
Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.
Mohito sorbets
Mohito var būt ne tikai dzēriens, bet karstai vasaras pēcpusdienai var pagatavot burvīgu, viegli reibinošu sorbetu. Šī deserta priekšrocība ir tā, ka to var glabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Mohito putas ar vaniļas mērci
Saldi svaigs deserts svinību reizei - gaisīgas piparmētru un laima putas ar krēmīgu vaniļas mērci. Recepti iesaka restorānu tīkla "Tex-Mex" virtuves burvji.
Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos
Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!