prosa, salāti, piparmētras, veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock

Piparmētras ir viens no tiem garšaugiem, kuru viegli izaudzēt kā piemājas dārziņā, tā uz virtuves loga palodzes (piemēram, iedvesmojoties no šī raksta padomiem). Pat ja laukā trako ziema, svaigās, ar mentolu pilnās lapiņas liks atcerēties vasaru. Piparmētras ir visai universāls garšaugs, jo tās var izmantot gan saldajos ēdienos, gan kokteiļos, gan salātos un pat gatavojot gaļas cepešus.

Lai to pārbaudītu, pamēģini kādu no 14 receptēm ar piparmētrām, kuras esam speciāli atlasījuši no Tasty.lv recepšu krājumiem. Jēra karbonādes ar piparmētru mērci, zirņu un piparmētru plācenīši, zupa ar piparmētrām un svaigie salāti – skan kārdinoši, vai ne? Un tas vēl nav viss, ko iesākt ar piparmētrām – pagatavo no tām gardu saldējumu, mohito kokteili un pat grēcīgi gardu šokolādes kūku!

Gurķu un piparmētru zupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ņemam divus garos gurķus, buljonu un vienu, smalki sakapātu sīpolu, pievienojam mazliet svaigas piparmētru lapiņas – un garda krēmzupa gatava! Garšīgākai ēšanai ieteicams krēmzupu pirms pasniegšanas atdzesēt, lai sajustu gurķu un piparmētru izteikto garšu. Baudīt var gan kā vieglas pusdienas, gan starteri bagātīgās vakariņās.

Lasīt vairāk

Zemeņu un piparmētru mohito

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.

Lasīt vairāk

Piparmētru saldējums ar tumšās šokolādes lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Piparmētru saldējums – neapstrīdama klasika, ko bez lielām pūlēm pagatavot mājās pašam. Ar piparmētru garšu bagāto saldējuma bumbu trauciņā patīkami papildinās tumšās šokolādes lapiņas.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, šķiņķa un piparmētru plācenītis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgi, interesanti un visnotaļ gardi kartupeļu plācenīši, kuriem pievienots arī šķiņķis un smaržīgās piparmētru lapiņas. Siltos plācenīšus pasniedz ar plaucētu olu un holandiešu mērci. Maltīte vieglām pusdienām vai, ja sagatavota laikus, bagātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Kārdinošā šokolādes kūka ar piparmētrām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izteikti smaržīgs kakao un piparmētru biskvīts, pat veseli divi, kam virsū ziesta ar piparmētrām piesūcināta šokolāde. Tik grēcīgi gardam un izskatīgam šokolādes gabaliņam pretoties grūti. Un ak, cik gardi! Turklāt pagatavošana ir itin viegla, jo nepieciešamo sastāvdaļu klāstā nav nekā sveša.

Lasīt vairāk

Jēra karbonāde ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.

Lasīt vairāk

Mohito sorbets

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mohito var būt ne tikai dzēriens, bet karstai vasaras pēcpusdienai var pagatavot burvīgu, viegli reibinošu sorbetu. Šī deserta priekšrocība ir tā, ka to var glabāt saldētavā līdz 3 mēnešiem.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Mohito putas ar vaniļas mērci

Saldi svaigs deserts svinību reizei - gaisīgas piparmētru un laima putas ar krēmīgu vaniļas mērci. Recepti iesaka restorānu tīkla "Tex-Mex" virtuves burvji.

Lasīt vairāk

Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!