Pikantais Čedars, treknais zilais siers, mutē kūstošs kausētais siers un salātu karalis fetas siers. Par dažādajiem sieru veidiem un to izteiksmīgajām garšām un smaržām, šķiet, varētu diskutēt vairākas dienas. Kāpēc gan vārdus nepārvērst grēcīgā baudā? Pagatavo vakariņās kādu izcili sierīgu recepti! Mēs nojaušam – tev noteikti visu dienu ir kārojies kāds karsts sacepums ar staipīgu, izkusušu sieru pa virsu.
Siers visā pasaulē ir tik mīlēts, ka katru gadu tam tiek veltītas pat alternatīvas svētku dienas. Piemēram, 20. janvārī gardēži atzīmē Siera mīļotāju dienu. Veikalos nopērkamo siera šķirņu skaists sastāda vairākus simtus, ja ne pat tūkstošus. Teju katrai valstij ir izkopta tā gatavošanas un izmantošanas māksla. Piemēram, ikviens zina, ka Latvijā Jāņos uz galda obligāti jābūt ķimeņu sieram. Bet, ja gatavo itāļu virtuves ēdienus, jārēķinās ar to, ka noteikti vajadzēs mocarella sieru.
Dažādos sierus izmantojam teju katrā ēdienreizē – brokastīs ēdam siermaizītes, pusdienās - siera zupu, bet vakarā - sacepumu ar sieru. Un, kur nu vēl bez desertiem – gaisīgais maskarpone ir kā siera kūku, tā slavenā tiramisu deserta sastāvā. Tāpēc ļaujies siera valdzinājumam un šovakar cel galdā kādu no 14 pamatēdieniem ar sieru vai trim kārdinošajiem desertiem!
Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru
Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.
Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru
"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.
Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru
Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.
Fotorecepte: Klasiskais siera suflē
Garda un smalka uzkoda īpašām vakariņām un nelielām viesībām.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Kartupeļu un siera sacepums
Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.
Vistas gaļas un sēņu žuljēns
Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.
Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm
Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.
Griķu pankūkas ar siera mērci
Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Cepta kamambera uzkoda
Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.
Pankūkas ar sieru un zaļumiem
Kārdinošas siera un zaļumu pankūkas brokastīm vai pēcpusdienas uzkodai. Papildini tās ar sezonas zaļumiem - tie var būt pētersīļi, dilles, baziliks, loki, spināti vai kādi citi zaļumi, kas garšo.
Neceptā siera kūka ar vasaras ogu ievārījumu
Pat ja vienas no iecienītākajām ir ceptās siera kūkas, dzīve piespēlē situācijas, kad jāizmēģina kas jauns. Šoreiz nācās aizmirst par cepeškrāsni un savu kāri pēc kā saldāka, lai nosvinētu dzīvi, gatavot bez tās. Tā tapa pavisam kārdinoši gaisīga siera kūka bez cepšanas, kuru patīkami papildināja gards aveņu ievārījums. Ceru, ka garšos arī jums!
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Risoto plācenīši ar diviem sieriem
Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.
Neceptā siera kūka ar vīnogām
Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.
Makaronu un siera sacepums
Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.
Maigais tiramisu bez olām
Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!