Viens no veidiem, kā taupīt savu laiku virtuvē, ir plānot maltītes pārdomāti. Ierasts laika ieguvums ir ēdiena pārpalikumu sasildīšana nākamajā dienā. Tomēr ne vienmēr ir vēlme ēst sildītu ēdienu. Tādēļ piedāvājam septiņas maltīšu idejas, kuras pagatavojot lielākā daudzumā, nekā nepieciešams vienām vakariņām, tu vari pārpalikumus nākamajā dienā izmantot jauna ēdiena - zupas pagatavošanai.
Tādējādi tu būsi jau izdarījis lielāko daļu darba nākamās dienas maltītei, tomēr ēdiens būs mainījies un nebūs sajūta, ka ēd vienu un to pašu jau otro dienu.
Šādai pārvērtībai vienmēr noder cepti dārzeņi. Pirmajā vakarā tos, cepeškrāsnī sacepot ar dažādām garšvielām, izmanto kā piedevu pie kādas gaļas, bet nākamajā dienā tos kopā ar buljonu sablenderē biezenī, pievieno krējumu un krēmzupa gatava. Zupai, protams, var pievienot vēl citus dārzeņus, atbilstoši izvēlētai receptei.
Lieliski zupās pārtop arī ceptās gaļas pārpalikumi. Novārot buljonā, piemēram, dārzenīšus un rīsus, pievienojot ceptās gaļas gabaliņus, ļoti ātri iegūsi gardu un vienkāršu zupu. Arī karija vai kāda sacepuma pārpalikumi lieliski saderēsies ar dārzeņu zupu. Tos pievieno zupai pašās beigās.
Burvīga piedeva pie jebkuras biezzupas vai krēmzupas būs pāri palikušais kartupeļu vai jauktu sakņu biezenis. Pat neliels daudzums kartupeļu biezputras iebiezinās jebkuru zupu un dos tai patīkamu krēmīgumu.
Cepti krāsnī makaroni var būt samērā grūti sildāmi nākamajā dienā, toties izvārot dārzeņu zupu, pašās beigās pievienojot makaronus, tu iegūsi burvīgu itāļu minestroni.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Puķkāpostu ābolu krēmzupa
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.
Kraukšķīgie vistas šķiņķīši
Pannā cepti šķiņķīši ir patiesi viens no vienkāršākajiem un kraukšķīgākajiem veidiem, kā tos izcept. Šādi var cept, protams, arī citus vistas gabaliņus, tomēr šis paņēmiens vispiemērotākais būs tieši šķiņķīšiem, jo tie visciešāk un ar vislielāko virsmu pieguļ pie pannas.
Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu
Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.
Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju
Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.
Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
Cepeškrāsnī cepti burkāni ar kumīnu
Gatavojoties gavēnim, meklējam veselīgas un gardas receptes, kā no sezonā pieejamajiem dārzeņiem pagatavot aromātiskas un interesantas maltītes. Šie cepeškrāsnī ceptie burkāni ar kumīnu būs laba piedeva kādam pamatēdienam. Garšas dažādošanai var pievienot pāris ēdamkarotes grauzdētu mandeļu skaidiņu vai ķirbju sēklas, bet punktu uz "i" uzliks jogurta mērce ar ķiplociņu un citronu.
Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem
Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!
Puravu, kartupeļu un zirņu krēmzupa
Garda, bieza un garšīga puravu un kartupeļu krēmzupa ar zirnīšiem. Maltīti paspilgtinās kraukšķīgā piedeva – mīklā apceptie puravi. Sasildīs vēsākajās dienās un kārtīgi pabaros izsalkušos.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Cepeškrāsnī gatavoti makaroni ar dārzeņu pildījumu
Ar papriku un cukīni pildīti lielie gliemežvāku formas makaroni veģetārām pusdienām vai vakariņām. Cepeškrāsnī apceptos makaronus baudi kopā ar karstu balto mērci (tā paslēpusies zem gliemežvāciņiem) un aromātisko baziliku.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.