Neapšaubāmi citrusaugļi ir vieni no populārākajiem augļiem pasaulē. Gandrīz ikvienā pasaules vietā pazīst citronus, apelsīnus, greipfrūtus, laimus u.c. Tos mēs ēdam svaigus, bet tiem ir arī ļoti plašs pielietojums ēdienu gatavošanā. Ne mazāk svarīgi ir arī tas, ka citrusaugļi ir ne tikai garšīgi un aromātiski, bet tie ir ļoti veselīgi, kas ziemas sezonā kļūst īpaši aktuāli. Kā daudzveidīgi izmantot citrusaugļus ēdienu gatavošanā, skaidro portāla Food52 autori.
Citrusaugļi lieliski saderas ar dažādiem cepešiem, ceptiem dārzeņiem. Tos var izmantot marinādēm, mērcēm, gan aukstajām salātu, gan karstajām krējuma vai vīna mērcēm, kā arī dažādu putnu cepešu pildīšanai. Ierastāki šim nolūkam būs citroni un apelsīni, bet pildīt var arī citus citrusaugļus, tikai, ja, piemēram, izmanto greipfrūtu, pirms tam jānoloba visas rūgtās miziņas.
Tradicionāli izmanto vienu no citrusaugļiem – vai nu citronu, vai apelsīnu, bet augļus var jaukt kopā un marinādei vai pildījumam izmantot dažādu augļu sajaukumu, tādējādi iegūstot jaunas garšas buķetes.
Pat, ja gaļa netiek pirms gatavošanas marinēta, izmanto, piemēram citronu vai apelsīnu, lai ar to norīvētu gaļu, pirms to uzliek uz pannas. Ierīvēšanai var izmantot arī citrusa miziņu.
Ēdienu gatavošanā noder ne tikai svaigie augļi, lieliski aromatizētāji mērcēm un desertiem būs arī kaltētie citrusi, to miziņu sukādes. Toties cepeškrāsnī vai uz grila cepti citrusaugļi būs lieliska piedeva jebkādiem ceptiem dārzeņiem un gaļai. Cepoties auglī esošie cukuri karamelizējas un iegūst patīkamu saldu karameļu garšu.
Piedāvājam 12 burvīgas idejas citrusaugļu izmantošanai, gatavojot ēdienus. Ēdam veselīgi!
Rozmarīnā un ķiplokos marinēts cepetis apelsīnu mērcē
Sulīgs, aromātisks un garšām bagāts cepetis svētku reizēm. Pat ja kakla karbonādes marinēšana šķiet ilga, rezultāts noteikti būs tā vērts!
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
Svētku cepetis – šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Dzērveņu deserta suflē
Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.
Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem
Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.
Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni
Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.
Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Cepti artišoki ar ķiplokiem un citronu sulu
Vienkārša, taču reizē arī pietiekami īpaša recepte ar Vidusjūras vēsmām. Tā kā artišoki ir dienvidnieku virtuves sastāvdaļa, tos bieži vien gatavo ar olīveļļu, garšvielām un citronu sulu. Šo maltīti, līdzīgi kā apceptus kartupeļus, var baudīt tāpat vai kopā ar zivīm vai gaļu.
Krāsnī ceptas laša pauniņas
Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.
Cepta vistas fileja ar citronu sviestu itāļu gaumē
Tik vienkārši pagatavojama un tik ļoti garšīga - ceptā vistas fileja ar citronu sviestu sniegs baudu pat visizsmalcinātākajam ēdājam. Pasniedz ar salātiem, ceptiem kartupeļiem vai citronu rīsiem. Vistas filejas būs gatavas ļoti ātri, tādēļ piedevas jāpagatavo, pirms sāk cept vistu.
Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti
Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.
Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu
Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.