makaroni, pasta, garneles, pusdienas, vakariņas, sirsniņas
Foto: Shutterstock

Pasta jeb, kā to dēvē latvieši, makaroni ir viens no visbiežāk gatavotajiem produktiem reizēs, kad gribas gardu, vienkāršu un ātri pagatavojamu maltīti. Starp tik dažādajiem pastas veidiem brīžiem var apmaldīties. Te vienu vakaru gatavojam spageti, citu ravioli, bet vēl citu – fusilli pastu.

Vispirms jau jānoskaidro, kā tad īsti ir pareizi teikt – pasta vai makaroni? Kā vēsta vārdnīca Tezaurs.lv, pasta ir "dažādi makaronu izstrādājumi; ēdiens, kas gatavots no kāda makaronu veida". Bet makaroni ir "pārtikas produkts, ko gatavo no neraudzētas, parasti kviešu miltu, mīklas, izveidojot to stieples, caurules formā un izkaltējot". Tātad pasta ir pati maltīte, kas pagatavota no makaroniem. Ļoti vienkārši!

Pašiem itāļiem macaroni ir tikai viens no pastas veidiem – mazie līkumiņi, kas vislabāk garšo kopā ar sarīvētu sieru vai maltās gaļas mērci. Daudzos makaronu veidus ir grūti uzskaitīt. Galvenais, kas jāatceras – tagliatelle, spaghetti, linguine, fettuccine ir garie, nūdeļu izskata makaroni. Penne makaroni ir caurulīšu izskata makaroni ar slīpu griezumu, fusilli – spirāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!