No dārzeņu biezeņiem viszināmākā pavisam noteikti ir kartupeļu biezputra – mīksti novārītie kartupeļi, kas sajaukti ar siltu pienu vai saldo krējumu un samīcīti līdz krēmīgai konsistencei. Taču kartupelis nebūt nav vienīgais dārzenis, no kura pagatavot gardu pusdienu vai vakariņu maltīti biezeņa formā. Kuri ir tie dārzeņi, kuri ir piemēroti šai maltītei un kas jāņem vērā, gatavojot biezeni?
Pirmajā mirklī varētu šķist – kas tad biezenis tāds ir, mazu bērnu maltīte. Tomēr to ir vērts gatavot regulāri un ēst gan pusdienās, gan vakariņās, baudot ne tikai kā piedevu gaļas ēdieniem, bet arī kā pamatēdienu, pasniedzot to ar salātiem.
Biezeni var pagatavot teju no jebkura dārzeņa un pat pākšaugiem. Lieliski garšos kā kartupeļu, tā burkānu, ķirbju, pastinaku, ziedkāpostu, brokoļu, zirņu un citi biezeņi. Bet dārzeņu garšu patīkami var atsvaidzināt, pievienojot vienu slepeno sastāvdaļu – ābolu.
Gatavojot dārzeņu biezeni, jāņem vērā, ka to gabaliņus vajag kārtīgi novārīt. Tas nepieciešams, lai izvairītos no cietiem kartupeļu vai pastinaku gabaliņiem. Tiem dārzeņiem, kuriem ir sēklas un cietāka miziņa, pirms pagatavošanas ir jānomizo un jāiztīra viss liekais, lai maltītē nebūtu pārsteigumu.
Tā kā dārzeņi, tos vārot, lieliski uzsūc šķidrumu, neaizmirsti ūdenim pievienot drusciņu sāls. Tas piešķirs maltītei patīkamu garšu. Ja saldo kartupeļu, kāļu vai kādu citu biezeni vēlies izcili maigu, dārzeņus vāri uzreiz pienā vai saldajā krējumā. Tad pēc izvārīšanas, kad biezenis būs gatavs saspaidīšanai, sablendēšanai vai sasmalcināšanai, nebūs jāpievieno papildu saldais krējums.
Biezenim konsistenci un izteiktu garšu piešķirs pievienotās garšvielas un citas piedevas – olīveļļa, pipari, garšaugi, buljons, saldais krējums, paniņas, skābais krējums. Atceries šķidrumu nepievienot par daudz, citādi biezenis sanāks pārāk šķidrs. Ja nu tā tomēr gadījies, klāt vari pielikt mīksti novārītas lēcas.
Brīdī, kad pievieno dārzeņu gabaliņiem piena produktus, pārliecinies, lai tie nav auksti. Ja karstiem dārzeņiem pievienosi aukstu saldo krējumu vai pienu, tas var saiet kunkuļos. Tāpēc piena produktus, katram gadījumam, pirms tam noturi istabas temperatūrā vai aši uzsildi mikroviļņu krāsnī.
Tāpat, gatavojot biezeni, nevajadzētu to pārāk daudz smalcināt vai sastampāt. Tā var iegūt līmei līdzīgu masu, it īpaši, ja gatavota tiek kartupeļu biezputra. Lai arī tas prasa nedaudz ilgāku laiku, biezeņu gatavošanai labāk izmanto kartupeļu stampiņu, bet, lai piešķirtu biezenim īpašu gaisīgumu, pēc stampāšanas viegli sakul to ar mikseri.
Lai labi garšo!
Ceptas desiņas ar seleriju un pastinaku biezeni
Tik daudz labu lietu vienā gardā maltītē – biezenis, kas pagatavots no pastinakiem un selerijām un pasniegts kopā ar cepeškrāsnī apceptām desiņām. Tam visam klāt sutināti sarkanie kāposti ar sīpoliem, brokoļiem un vienkāršu mērcīti.
Lasīt vairāk
Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.
Lasīt vairāk
Burkānu un pastinaku biezenis
Ātri pagatavojams, vienkāršs, bet tajā pašā laikā pietiekami sātīgs burkānu un pastinaku biezenis ar mazliet sviesta un pētersīļiem. Biezeni var ēst tāpat, vai pasniegt kopā ar gaļas ēdieniem vai salātiem.
Lasīt vairāk
Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis
Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.
Lasīt vairāk
Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām
Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām odziņu piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.
Lasīt vairāk
Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu
Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.
Lasīt vairāk
Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem
Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.
Lasīt vairāk
Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem
Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.
Lasīt vairāk
Burkānu un seleriju biezenis
Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.
Lasīt vairāk
Vistas filejas rullīši ar kartupeļu biezeni un siera mērci
Vakariņas īstiem siera faniem - kartupeļu biezenis ar sieru, vistas filejas rullīši ar sieru, un tam visam pāri - siera mērce! Ieteikums ēdienam pievienot mazāk sāli nekā parasti, jo cietais siers pats par sevi ir visai sāļš.
Lasīt vairāk
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Lasīt vairāk
Mazuļa ēdienkarte: saldo kartupeļu biezenis ar gaļas un biešu bumbiņām
Vienkārša un ātri pagatavojama ģimenes maltīte, kura nodrošina arī mazulim nepieciešamo dienas dzelzs devu. Recepti piedāvā kampaņas "Mazais nav lielais" vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure.
Lasīt vairāk
Kartupeļu biezenis ar timiānu un kraukšķīgiem brokoļu gabaliņiem
Kaut šķiet, ka kartupeļu biezenis ir pavisam ikdienišķs ēdiens, papildinot to ar koši zaļiem un kraukšķīgiem blanšētu brokoļu gabaliņiem un sauju koši sārtu dzērveņu, krēmīgā putra būs izcila piedeva svētku cepetim.
Lasīt vairāk
Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci
Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.
Lasīt vairāk
Turku zirņu un burkānu kotletes ar kartupeļu un magoņu biezeni
Šī recepte būs izcili piemērota dienām, kad nelietojat gaļu. Veģetāriešu dievinātie turku jeb aunazirņi dāvā veselu virkni B grupas vitamīnu, kā arī kalciju, magniju un fosforu. Tāpēc katrs šī ēdiena kumoss ir vērtīgs. Īpašu pārsteigumu sagādās kartupeļu biezenis, kas papildināts ar magoņu sēkliņām. Ja patīk tradicionāla "gaļas" virtuve, šis ēdiens jūs pārsteigs.
Lasīt vairāk
Burkānu biezenis ar vistas suflē
"Burkāns un apelsīns ļoti labi sader kopā. Apelsīna aromāts samazina vēlēšanos pēc sāls pievienošanas, jo biezenis nešķiet bezgaršīgs," par savu veikumu raksta Nataša. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Lasīt vairāk
Zaļo zirnīšu biezenis
Kad ierastais kartupeļu biezenis apnicis, krāsnī cepti dārzeņi arī jau šķiet pārlieku bieži gatavoti, kaut reizi vērts izmēģināt recepti zaļo zirnīšu biezenim. Patīkams atklājums, ko gribēsies gatavot arvien biežāk.
Lasīt vairāk
Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis
Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.
Lasīt vairāk
Kartupeļu - spinātu biezenis
Kartupeļu - spinātu biezenis gardai un veselīgai maltītei.
Lasīt vairāk