No dārzeņu biezeņiem viszināmākā pavisam noteikti ir kartupeļu biezputra – mīksti novārītie kartupeļi, kas sajaukti ar siltu pienu vai saldo krējumu un samīcīti līdz krēmīgai konsistencei. Taču kartupelis nebūt nav vienīgais dārzenis, no kura pagatavot gardu pusdienu vai vakariņu maltīti biezeņa formā. Kuri ir tie dārzeņi, kuri ir piemēroti šai maltītei un kas jāņem vērā, gatavojot biezeni?
Pirmajā mirklī varētu šķist – kas tad biezenis tāds ir, mazu bērnu maltīte. Tomēr to ir vērts gatavot regulāri un ēst gan pusdienās, gan vakariņās, baudot ne tikai kā piedevu gaļas ēdieniem, bet arī kā pamatēdienu, pasniedzot to ar salātiem.
Biezeni var pagatavot teju no jebkura dārzeņa un pat pākšaugiem. Lieliski garšos kā kartupeļu, tā burkānu, ķirbju, pastinaku, ziedkāpostu, brokoļu, zirņu un citi biezeņi. Bet dārzeņu garšu patīkami var atsvaidzināt, pievienojot vienu slepeno sastāvdaļu – ābolu.