Pērtiķis mīl garšīgu un dabīgu pārtiku, tāpēc izvairies no smagnējiem ēdieniem. Produktos un maltīšu krāsās jādominē sarkanajai krāsai, tāpēc gatavo ēdienus no tomātiem, bietēm, papriku, apelsīniem, dzērvenēm un zemenēm. Lai nākamais gads būtu veiksmīgs, ķīniešu jaunā gada mielastā jābūt arī sieram – jo vairāk šķirnes, jo labāk.
Tāpat galdā labāk likt putna gaļas ēdienus un zivis. Bet, tā kā pērtiķis ir saldummīlis, nedrīkst aizmirst arī par desertiem – cepumiem, plātsmaizēm un citiem gardumiem. Bez visa pieminētā, uz galda jābūt arī riekstiem – dzīvības un auglības simbolam. Kas attiecas uz dzērieniem – labs vīns būs pareizā izvēle, bet no pārāk stipriem kokteiļiem vajadzētu atteikties. Vairāk par to, kā sagaidīt Ugunīgo Pērtiķi, lasi šeit.
Zivju zupa ar papriku un tomātiem
Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.
Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē
Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.
Pannā cepti konservēti tomāti ar olu un papriku
Ļoti aromātiska maltīte, kuru baudīt kā sātīgas brokastis vai vieglas pusdienas. Pannā apceptie tomāti, sīpoli un paprika vēl jo vairāk izcelsies, ja to baudīs kopā ar centrā iecepto olu. Vienkārši un garšīgi!
Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru
"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.
Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika
Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Dzērveņu krēms lazdu riekstu groziņā
Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.
Griljāžas groziņi jeb Florentīni
Kraukšķīgi rieksti, mīksti ķirši un stingra brūnā cukura karamele maigas šokolādes groziņā. Griljāžas groziņi jeb florentīni piestāv ne tikai svētku laikam, bet būs arī lieliska dāvaniņa tuviniekiem un draugiem.
Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'
Ziemassvētku kokteilis, draugu sagaidīšanas dzēriens, kuru pasniegt atnākušajiem viesiem. Un ballīte var sākties.
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem
Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.
Dzērveņu deserta suflē
Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.
Kārdinoši sārtā biešu un baltās šokolādes torte
Oriģināla, krāšņa un dievišķi garda kūka ar unikālām un tortēm neierastām sastāvdaļām. Kas to būtu domājis, ka parastās sarkanās bietes var pasniegt kā saldu desertu? Iesakām pirms pasniegšanas viesiem nemaz neteikt, kas kūkā paslēpies, noslēpumu atklājot vien tad, kad kūkas gabaliņi jau notiesāti.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.
Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm
Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.
Laša rullīši ar kaperiem un rukolu
Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.
Zemeņu un piparmētru mohito
Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.