tarte tartelete kūciņa kūka
Foto: Shutterstock
Tā vien šķiet, ka ar katru gadu kulinārijas jēdzieni vairojas, kā sēnes pēc lietus, tāpēc bieži vien, pirms saprasts, kas ir viens termins, jau radies nākamais. Darba nedēļas noslēgumam tuvojoties, iepazīstinām un skaidrojam, ar ko atšķiras pīrāgi, tartes un tarteletes.

Pīrāgs

Vispirms jāsāk ar vienkāršāko un mūsu valodai tuvāko – pīrāgiem. Pīrāgs var būt klasisks, abiem galiem apdedzis, bet arvien biežāk ar šo vārdu saprot lielākā formā ceptu gardumu, kas pildīts ar kaut ko sāļu vai saldu. Kā jau tas pienākas, pīrāga pildījumam ir jābūt bagātīgam. Kā pamats parasti ir rauga vai kārtainā mīkla, un sāļajā variācijā pildījumā var būt gaļa, zivis, sēnes, dārzeņi, un to visu satur kopā ola, kas sakulta ar saldo krējumu vai pienu. Virskārta var būt pārkaisīta ar bagātīgu siera kārtu. Saldajās variācijās pildījumos ir dažādi krēmi, piemēram, šokolādes, vārītais, ievārījums vai krēmsiera masa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!