Kārdinājuma varā – pīrāgi, tartes un tarteletes. Atšķirības un gardākā pagatavošana
Tasty
Tā vien šķiet, ka ar katru gadu kulinārijas jēdzieni vairojas, kā sēnes pēc lietus, tāpēc bieži vien, pirms saprasts, kas ir viens termins, jau radies nākamais. Darba nedēļas noslēgumam tuvojoties, iepazīstinām un skaidrojam, ar ko atšķiras pīrāgi, tartes un tarteletes.
Pīrāgs
Vispirms jāsāk ar vienkāršāko un mūsu valodai tuvāko – pīrāgiem. Pīrāgs var būt klasisks, abiem galiem apdedzis, bet arvien biežāk ar šo vārdu saprot lielākā formā ceptu gardumu, kas pildīts ar kaut ko sāļu vai saldu. Kā jau tas pienākas, pīrāga pildījumam ir jābūt bagātīgam. Kā pamats parasti ir rauga vai kārtainā mīkla, un sāļajā variācijā pildījumā var būt gaļa, zivis, sēnes, dārzeņi, un to visu satur kopā ola, kas sakulta ar saldo krējumu vai pienu. Virskārta var būt pārkaisīta ar bagātīgu siera kārtu. Saldajās variācijās pildījumos ir dažādi krēmi, piemēram, šokolādes, vārītais, ievārījums vai krēmsiera masa.
Gan saldo, gan sāļo pīrāgu gatavošanā bieži vien tiek izmantota mīkla arī virskārtai. Dažas strēmeles, kas noziestas ar olu, vai arī pilnīgi noklāta virsa ar mīklu – jebkurā gadījumā, pīrāgs ir lielisks gardums kā svētku galdam, tā ikdienas maltītēm. Pīrāgi parasti ir arī biezāki par tartēm, turklāt tā malas dažkārt pārloka pāri pildījumam, savukārt tartei un tarteletēm mīkla vienmēr būs precīzi nogriezta līdz ar veidnes malām.
Tarte
Tarte klasiskajā versijā tiek gatavota no smilšu mīklas pamatnes, kas izcepta plānā vai vidēji biezā slānī. Tarte jācep veidnē ar krokotām maliņām, tad mīkla iegūs ļoti dekoratīvu noformējumu, un vēl kas svarīgi – tartes mīkla, pirms pildījuma liešanas pa virsu, jāpacep, citādi tā būs jēla. Tā kā tarte tiek cepta lēzenā veidnē, tad svarīgi, lai pirms mīklas ieklāšanas tā būtu bagātīgi ieziesta ar sviestu. Lai mīkla par daudz nepiepūstos, pirms tam to nedaudz sadursta ar dakšu, vai arī izbārsta keramikas zirņus. Atceries, ka tartes mīklai jābūt plānai un trauslai, ja tā būs pārāk bieza, gabaliņi būs grūti sagriežami.
Tartes klasiski gatavo vairākās kārtās. Piemēram, saldā variācijā virs mīklas ir kāds krēms, piemēram, citronu, un tam virsū apdedzināts olbaltums. Vēl gardas variācijas ir, ja pildījumam virsū ir putukrējums, augļi, ogas vai pat šokolādes glazūra. Sāļās tartes līdzinās pīrāgiem, tikai trauslā smilšu mīkla to padara smalkāku un svētku galdam piemērotāku. Sāļajam pildījumam ir daudz variāciju, sākot no jūras veltēm, beidzot ar karamelizētiem sīpoliem un sieriem.
Tartes gatavošanā svarīgi mīklu izrullēt vienmērīgā kārtā, ieklāt to ietaukotā formā, piespiest ar pirkstiem, un tad apgriezt liekās malas ar asu nazīti. Ja tartei jācep pildījums, tad mīkla iepriekš jāapcep bāla, bet ne zeltaini brūna, citādi vēlāk malas būs jau melnas.
Tartelete
No visiem šiem nosaukumiem vissvešākais varētu būt tartelete. Zem šī vārda slēpjas teju tas pats, kas attiecināms uz tartēm, tikai šie gardumi ir mazāka izmēra. Tartelete vienmēr būs mazā formiņā cepta, tātad vienam ēdājam paredzēta. Tarteletes gatavo no smilšu vai kāda citas irdenas mīklas, un to pildīšanā izmanto gan saldas, gan sāļas piedevas. Mazajām kūciņām labi izskatās pa virsu uzspiestas krēma rozes, želejas kārtas, grauzdēti rieksti, ogas, augļi un citi labumi. Mazās tarteletes var cept arī mazās formiņās, kuru malas ir gludas.
Tartes un tarteletes no pīrāgiem atšķiras arī ar to, ka tās var būt tikai daļēji ceptas. Piemēram, mīkla ir izcepta, bet pildījums ir no svaiga krēma, augļiem, ogām, kas nav termiski jāapstrādā.
Tasty.lv iesaka – pamēģini saldajai tartes mīklai pievienot kakao. Mīkla būs šokolādīga un lieliski piestāvēs svaigam krēmam un ogām. Savukārt sāļās mīklas gatavošanai var nedaudz pievienot sieru, tad mīkla būs pikantāka un ar izteiktāku garšu. Tāpat var pievienot dažādus garšaugus, mīkla gan izskatīsies, gan garšos neierastāk.
Svarīgi ievērot - smilšu mīklai pēc gatavošanas vismaz 20 minūtes jānostāvas ledusskapī, vislabāk, ietītai pārtikas plēvē.
Burkānu un kabaču tarte
Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.
Gards un sīrupains pīrāgs, kura kraukšķīgajā garoziņā pildītas, ar cukura sīrupu sajauktas dateles un pekanrieksti. Lieliski garšos kopā ar karstu tēju labā kompānijā.
Vienkārši un ātri pagatavojama ābolu tarte ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Saldumam un zeltainumam āboli pirms cepšanas apsmērēti ar medu un apkaisīti ar pūdercukuru.
Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.
Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.
Garda kārtainās mīklas tarte ar šokolādes un pekanriekstu pildījumu. Pievieno gatavajam desertam kādu bumbiņu vaniļas saldējuma un būsi septītajās debesīs!
Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.
Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.
Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.
Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.
Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit