Par šādu dienas cēlienu, kur tiek pasniegtas dažādas maizītes, noteikti priecāsies bērni. Un arī skeptiķi, kas uzskata, ka ar maizītēm vien nepaēdīs, savas domas mainīs, ja galdā liks kādu kreptīgāk gatavotu maizi, piemēram, ar apceptu bekonu, bagātīgu siera kārtu, izceptu olu un citiem labumiem.
Ja plauktā kaut kur noputējis glabājas vecais, labais tosters, tad laiks to likt lietā! Sviestmaižu tostera izmantošana vēl jo vairāk atvieglos darbu – lai katrs izvēlas mīļākās sastāvdaļas, saliek maizītē un ļauj pannai to visu gardi sacept! Parastais tosters, kas tikai apgrauzdē maizītes, noderēs, lai sviesta vai šokolādes krēma smērēšana būtu atvieglota.
Laimīgie tie, kam mājās ir elektriskā grila panna! Ar šo ierīci karstmaižu un sendviču gatavošanā ir nebeidzami daudz variāciju. Iepriekš tajā var uzgrilēt sieru, sēnes, papriku, gaļu vai ko citu, pēc tam sapildīt panini maizē, izkārtot starp graudu maizes šķēlēm vai kādas sātīgas rupjmaizes riecieniem. Jo īpaši gardas maizītes izdosies, ja arī ārpusi iesmērēsi ar nedaudz sviestu, un tad cepsi. Tas ārpuse būs viegli kraukšķīga.
Tiem, kam nav nedz tostera, nedz grilpannas, nav iemesls bēdām. Galu galā – lieliskas karstmaizes var pagatavot cepeškrāsnī un arī nesildīti sendviči būs kā radīti izsalkuma remdināšanai. Izmanto dažādas maizītes, piemēram, ciabatu, bageti, graudu maizi, svaigi ceptu baltmaizi vai saldskābās maizes riecienus – variāciju ir daudz, un visas būs gardas, ja izvēlēsies arī pārdomātas sastāvdaļas pildījumam.
Tasty.lv iesaka – ļaujies fantāzijai un pagatavo arī kādu saldo maizi. Pildījumam izmanto vasarā vārīto ievārījumu, ieliec ābolu šķēlītes, kas noziestas ar skābo krējumu un kanēli, un aromātiskas ābolmaizes būs gatavas! Gardi noelsties saldummīļi varēs arī pēc maizītes notiesāšanas ar saldā biezpiena pildījumu, kas papildināts ar marmelādes gabaliņiem, rozīnēm vai augļiem.
Sendviči nenozīmē vien maizes ar siera, tomātu un bekona pildījumu. Gardu rezultātu var panākt, sajaucot tunci ar majonēzi un smalki sakapātiem sīpoliem, tāpat avokado un olu salāti pabaros izsalkumu. Apceptas vistas filejas šķēlītes, cepeša pārpalikumi, pat vārīti kartupeļi un lasis visai labi iederēsies maizīšu pildījumā.
Ja salikts par daudz pildījuma un ir grūti maizi apēst, izmanto bambusa irbulīti, ar ko maizi saturēt kopā. Lai ēdājiem nebūtu lielas ķēpāšanās, daļu maizes vari ietīt cepamajā papīrā, apsienot striķīti, vai arī izmantot speciālās sviestmaižu tūtiņas.
Izvēlies iecienītākās sastāvdaļas, parūpējies par sātīgu mērci pildījumam, svaigiem salātiem papildus un palutini mājiniekus. Smelies idejas vai vadies pēc recepšu norādēm, neaizmirsti par gardu dzērienu un nesteidzīgi baudi!
Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado
Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.
Sviestmaize ar biezpienu un kūpinātu lasi
Lieliska un kārdinoša sviestmaize, kas stiprinās brokastīs un dos enerģiju uzsākt dienu. Veselīgākām brokastīm izvēlies graudu maizi.
Ciabata ar picas virskārtu
Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.
Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem
Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.
Sviestmaize ar vistas fileju un dzērveņu mērci
Garda, sulīga sviestmaize brokastīm vai paņemšanai līdzi uz darbu pārtraukuma brīdim. Sviestmaizei izmanto jau gatavu ceptu vistas fileju vai sagriez jēlo fileju slaidās strēmelēs un apcep pannā. Tas aizņems tikai piecas minūtes.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Pitas karstmaize ar sieru
Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.
Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu
Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.
Pusdienu grauzdiņš ar apceptām sēnēm, kale kāpostu un plaucētu olu
Sviestā apceptas sēnes, gardais kale kāposts un plaucēta ola – sastāvdaļas vieglām pusdienām. Pasniedz līdzīgi kā salātus, skaisti izkārtotus kārtās uz apgrauzdētas maizītes.
Ņiprās puravu karstmaizes
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju
Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!
Olu kulteņa karstmaize 'Gaisīgais ziediņš'
Ik pa laikam ir tādas īpašas dienas, kad brokastīs vēlamies ko īpašu un neparastu, bet tajā pašā laikā ne pārāk ekstravagantu. Lūk, ideja - olu kultenis, kas pagatavots kā mākslinieciski gaisīgs zieds!
Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs
Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Sviestmaize ar krēmsieru, burkāniem un bietēm
Veselīga vitamīnu sviestmaize, kuras svaigās biešu un burkānu skaidiņas balansēs maigais krēmsiers.
Beigeļu karstmaizītes ar mocarellu
Mazās apaļās maizītes - beigeļi - visbiežāk sastopamas viesnīcu brokastīs Polijā un Vācijā, tomēr tie izpelnījušies slavas minūtes arī citos neparastos pasniegšanas veidos. Šī recepte ir viens no kulinārijas eksperimentiem, kad pica nav gluži pica un beigelis nav gluži tā pati ierastā maizīte. Taču rezultāts ir pārliecinoši gards - par to nav šaubu.
Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi
Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…
Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām
Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.