Prāvie, violetie baklažāni jau sen vairs nav nekāds dižais jaunums ne veikalu plauktos, ne piemājas siltumnīcās. Taču aizvien vēl vairāmies garšīgo dārzeni iekļaut savā ikdienas maltītē, ļaujot vien tam "pievienoties" kādam ēdienam, kad to stingri pieprasa recepte, piemēram, gatavojot dārzeņu sacepumus. Kā sadraudzēties ar baklažāniem? Lūk, daži veidi, kā to pagatavot!
Termiski apstrādātiem baklažāniem ir maiga riekstu piegarša, tāpēc cepti, grilēti, vārīti un sautēti tie būs krietni vien garšīgāki, nekā svaigi. Pirms baklažānus gatavo, tos sagriež biezās šķēlēs horizontāli vai vertikāli, un nedaudz apkaisa ar sāli. Ļauj izdalīties baklažāna "sulām" vismaz 15 minūtes, un tad ar papīra dvieli noslauka lieko mitrumu.
Cepot baklažānus, gluži kā citus dārzeņus, jāievēro tas, ka temperatūrai jābūt augstai. Tātad, ap 200 grādiem. Ja baklažānus cep uz pannas, tad vispiemērotākā būs grilpanna – iegūtais rezultāts būs garšīgs un skaists. Cepot baklažānus, apslaki tos ar olīveļļu, kas izcels maigo garšu. Apcept var vienkāršas baklažānu šķēlītes, kurām pēc tam pievienot mērci, vai arī sapildīt tos ar malto gaļu, sieru, dārzeņiem un pat saldajiem augļiem un ogām. Pamēģini baklažāniem pievienot granātābolu – rezultātā iegūsi interesantu un gardu maltīti!
Tāpat baklažāni būs lieliska piedeva sautējumiem, sacepumiem un makaronu ēdieniem. Tie lieliski saplūdīs un papildinās citas sastāvdaļas. Baklažānus izmanto slavenā franču ēdiena ratatuja pagatavošanai, kā arī pievieno spageti ēdieniem. Gluži kā kabačus, arī baklažānus var apcept uz pannas kraukšķīgā mīklā vai vārīt eļļā. Bet burvīgs smēriņš sanāks, ja baklažānus pagatavosi gluži kā pastēti, kopā ar papriku vai jau pieminētajiem kabačiem.
Bet, ja esi iecienījis zupas, no baklažāniem var pagatavot arī burvīgu krēmzupu. Tos pirms likšanas zupā apcep cepeškrāsnī, bet pēc tam sablendē ar buljonu. Un kur nu vēl bez baklažānu rullīšiem, kas pildīti ar sieru vai citām sastāvdaļām – tie būs lieliska uzkoda reizēm, kad mājās gaidāmi viesi.
Pildītas baklažānu laiviņas
Gardas baklažānu laiviņas, kas pildītas ar tomātiem, sīpoliem un pārkaisītas ar sieru, kas pēc pagatavošanas ir patīkami izkusis. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Sallija, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni
Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.
Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu
Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Fusilli pasta ar baklažāniem pikantā tomātu mērcē
Sātīgā, pikantā pasta ar baklažāniem ir ideāli piemērota veģetāriešiem un tiem, kas ikdienas uzturā nelieto piena produktus. Labi garšos arī tad, ja otrreiz uzsildīta. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru
Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem
Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.
Krāsnī cepti pildīti baklažāni ar spinātiem un čorizo
Gribi kaut ko garšīgu un krāsainu? Izvēlies nedaudz pikanto spāņu čorizo desu. Tā nekad neliek vilties. Piedāvājam to izmantot kā baklažānu pildījumu kopā ar sieru, tomātiem un spinātiem. Sagatvošana kopā ar cepšanu krāsnī neaizņems vairāk kā 30 minūtes.
Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem
Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.
Baklažānu rullīši ar kazas sieru
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.
Baklažānu un tomātu crostini
Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.
Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem
Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.
Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē
Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.
Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem
Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.
Baklažāni rīvmaizē
Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.
Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.
Baklažānu krēmzupa
Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.
Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem
Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.
Baklažānu un paprikas pastēte
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.
Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums
Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.