Sacepumi noteikti ir viens no labākajiem kulinārajiem izgudrojumiem. To gatavošanā ir neizmērojami daudz iespēju un sastāvdaļas ir visdažādākās – sākot no pastas, rīsiem, sēnēm, beidzot ar kartupeļiem, desiņām un zivīm. Variācijas sacepumu gatavošanā ir ļoti daudz, un pie pozitīvajām ēdiena īpašībām var minēt arī to, ka receptēs var izmantot produktus, kas pāri palikuši no iepriekšējām ēdienreizēm, piemēram, vārītos kartupeļus, rīsus un pat makaronus.
Lai sacepums allaž izdotos gards, svarīgi zināt, ka bez pamatsastāvdaļām vajadzētu pievienot arī kādu saistvielu, piemēram, sakultu olu ar pienu vai saldo krējumu, lai viss gardi saceptos. Var izmantot arī Bešamela mērci, kuras pagatavošanu tuvāk var iepazīt šeit.
Tikpat neiztrūkstoša sastāvdaļa ir garšvielas, un bieži vien arī bez siera sacepums nebūtu tik gards. Izvēlies labi kūstošu sieru, piemēram, Čedaras vai Holandes sieru. Ļoti gardu sacepumu var pagatavot, ja virskārtā izlīdzināsi kartupeļu biezputru vai virskārtu pārbērsi ar rīvmaizi, bet tikpat labi var izmantot arī kārtainās mīklas plātnes.
Sacepumu var gatavot karstumizturīgās stikla veidnēs, ja tādas nav, var izmantot arī kūkas formu, tāpat noderīgas šādās reizēs būs čuguna pannas bez roktura. Izvēlētās sastāvdaļas liec pa kārtām un virs katras izbārsti sarīvētu sieru, lai viss gardi sacepas kopā, savukārt garšvielas iejauc jau iepriekš sakultajā olā, lai tās viendabīgi iemaisītos ēdienā.
Izvēlies kādu no šīm Tasty.lv sacepumu receptēm un palutini mājiniekus vai draugu pulku ar sātīgu maltīti!
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Brokoļu un laša sāļais pīrāgs
Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.
Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru
Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.
Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums
Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums
Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.
Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums
Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.
Desiņu un pupiņu sacepums
Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.
Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru
Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.
Makaronu un siera sacepums
Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.
Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.
Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.
Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā
Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Kartupeļu un heka sacepums
Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.
Spinātu - siera sacepums
Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.
Sātīgs maltās gaļas sacepums ar kariju
Šis ir ļoti vienkārši pagatavojams un gards, bet nedaudz savādaks maltās gaļas sacepums, kā ierasts. Pēc šai līdzīgas receptes gaļas sacepumu gatavo Dienvidāfrikā, kur to sauc par "babotiju". Sacepumam īpašu garšu piešķir karija pulveris un citrona sula, bet olu kultenis to padara īpaši maigu, tādēļ tas noteikti garšos arī bērniem.
Rīsu un maltās gaļas sacepums cepeškrāsnī
Sātīgai pusdienu reizei - rīsu sacepums ar malto gaļu un siera un olu "cepuri".
Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem
Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.
Rāceņu un siera sacepums
Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.
Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu
Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.
Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'
Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.
Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu
Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.
Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami
Ātrām un sātīgām vakariņām - makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.
Vistas sacepums ar pupām spāņu gaumē
Nedaudz pikants un ļoti spēcinošs vakariņu variants, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts. Cepta vista, pupiņas, paprika... un pats svarīgākais - beigās jāmazgā tikai viena panna!
Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē
Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Divu sieru un garneļu sacepums
Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!