Foto: Shutterstock

Vai spēj iedomāties, ka ir jau marts? Dienas ir kļuvušas manāmi garākas, košie saules stari liek atplaukt vāzē saliktajām tulpēm, bet uz virtuves palodzes no sīpoliem stiepjas koši zaļi lociņi. Beidzot, beidzot var just, ka daba mostas un līdz ar to arī mēs paši. Tā vien gribas iekosties pavasarīgajos redīsos un baudīt svaigas garšas no kraukšķīgu salātu šķīvja.

Šur tur var dzirdēt, kā kannās pil kļavu sulas, un nav arī vairs ilgi jāgaida, līdz varēsim tecināt atspirdzinošo šķidrumu arī no bērzu stumbriem. Marts garšo pēc absolūta svaiguma – sātīgos un sildošos ēdienus nomaina rukolas lapiņas, avokado un olas. Pa vidu visam putnu čivināšanas skurbulim mūs sagaida arī pankūku ēšanas un svētki, kuros priecīgi tiek lutinātas dāmas.

Pēc kā garšos marts Tasty.lv? Vispirms tiek noteikti būs sezonas dārzeņi un augļi, kurus atrast veikalu plauktos. Martā mielosimies ar puraviem un baklažāniem, piesauksim pavasari ar redīsiem un jaunajiem kāpostiem. Bet saulainās dienās lutināsim sevi ar bumbieriem, ananasiem un eksotiskajiem mango, kas šomēnes ir visgardākie.

Kad noskaidrots, kas šomēnes ir sezonas produkti, jāgaida lielās pankūku ēšanas diena. Šogad Masļeņica iekrīt marta otrajā nedēļā – tad gatavosim krietni daudz visdažādāko pankūku, ar kurām iepriecināt sevi un vistuvākos ēdājus.

Tam visam pa vidu arī iespraukusies Starptautiskā sieviešu diena – mēs mudinām 8. martā sasparoties tieši kungiem un pagatavot kādu vienkāršu kūku, kas tuvākajām sievietēm gatavota ar mīlestību. Dāmas noteikti novērtēs šo žestu un būs patīkami pārsteigtas par gardumu.

Un kas gan būtu pavasaris bez pūkainiem cālēniem, šokolādes zaķiem un krāsainu olu kaujām! Šogad Lieldienas pietuvojušās nedaudz agrāk, nekā pirms gada, tāpēc tās svinēsim jau marta pēdējā nedēļā. Pirms Lieldienām noteikti jādomā par tradicionālo biezpiena desertu pashu, Lieldienu maizītēm un citiem gardumiem. Bet pēc svētkiem, kad olu kaujas izcīnītas un šur tur vēl pavīd kāda neapēsta ola – tā jāliek lietā salātos vai kādā citā maltītē.

Un kā garšos tavs marts?

Mandeļu miltu un olīveļļas kūka

Foto: Shutterstock

Gaisīga un garda kūka, kurā nav ne kripatiņas parasto miltu. No mandeļu miltiem un olām gatavotais biskvīts būs maigs, un to varēs baudīt arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Nektarīni medus un bazilika sīrupā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas

Foto: Shutterstock

Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd nesteidzīgās svētdienas brokastīs, pārziežot ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu!

Lasīt vairāk

Ideālā siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Šī ideālās siera kūkas recepte nāk no portāla Cālis.lv Virtuves foruma - ļoti universāla un vienkārša recepte - kūkas pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns, vienīgā rūpe ir "sadraudzēties" ar želatīnu un atrast savu ideālo proporciju! Norādītie produktu daudzumi paredzēti kūkai ar 28 centimetru diametru.

Lasīt vairāk

Vienkāršā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgu zupu iespējams pagatavot arī vien no dažām sastāvdaļām. Šai vienkāršajai zirnīšu krēmzupai vajadzēs tikai zaļos zirņus, sīpolu, mazliet garšvielu un buljonu.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas pildīšanai

Foto: Shutterstock

Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.

Lasīt vairāk

Lielās 'mežģīņu' pankūkas

Foto: Shutterstock

Burvīgas, mīkstas, ažūras kā mežģīnes pankūkas, kuru noslēpums ir verdošā ūdenī iejaukta dzeramā soda. Pankūkas cepot, lai nevajadzētu pārāk daudz taukvielas, mīklai pievieno eļļu. Vēlams izvēlēties pēc garšas neitrālu un neuzmācīgu eļļu. Piemērotas būs dažādu riekstu eļļas, vīnogu kauliņu eļļa vai kāda cita pankūkām piemērotas garšas eļļa.

Lasīt vairāk

Laša kotletes ar gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Olu krēma groziņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoši trausla mīkla un maigs olu krēms, kam pa virsu uzkaisīts smaržīgais muskatrieksts - tas viss apvienots gardos groziņos. Deserts, kura katrs kumosiņš liks garšas kārpiņām aiz sajūsmas dejot.

Lasīt vairāk

Burkānu torte ar siera krēmu

Foto: Shutterstock

Svētku viesiem - gardā burkānu torte ar siera krēmu.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu un mango salāti ar medus un saldā krējuma mērcīti

Vienkārši pagatavojami garneļu salāti ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Siltie lapu salāti ar vistas krūtiņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, garšīgi un veselīgi siltie lapu salāti ar sulīgiem vistas krūtiņas gabaliņiem. Patīkamu garšu gaļai piešķirs krēmsiers, kas paslēpts zem vistas krūtiņu ādas.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Vieglā Lieldienu pasha ar ananasiem

Recepte netradicionāli tradicionālām Lieldienu brokastīm - vieglā pasha ar konservētiem ananasiem. Desertu iesaka veselīga uztura speciāliste Inga Pūce un Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pītais svētku kliņģeris

Foto: Shutterstock

Lai kliņģeris būtu pūkains un mīksts un lai ilgāk tas saglabātos svaigs, mīklu nedrīkst pārmīcīt. Jo vairāk mīkla tiks mīcīta, jo vairāk no miltiem izstrādāsies glutēns, jo cietāks un sausāks iznāks klinģeris. Piedāvājam klinģera cepšanas paņēmienu, kurā mīkla netiek mīcīta vispār. Visu darbu izdarīs raugs un laiks.

Lasīt vairāk

Lionas salāti ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!