Vairums kēksus asociē ar sausiem mīklas izstrādājumiem, taču šādi tie garšo tikai neveiksmīgos gadījumos, lielākoties tie ir sulīgi un uz mēles kūstoši. Lai kēkss pārsteigtu ēdājus, papildini mīklu ar žāvētiem augļiem, rozīnēm, sukādēm, riekstiem, šokolādes gabaliņiem vai citiem labumiem, savukārt virskārtu var papildināt ar gardu glazūru. Ja ir luste, tad kēksu var pagatavot ar pildījumu. Bērniem noteikti patiks, ja kēkss būs pārkaisīts ar konditorejas dekoriem, sarīvētu šokolādi vai krāsainu glazūru. Labi izskatīsies pārkaisīts pūdercukurs.
Starp citu, kēkss ir ļoti laba ideja dāvanai. Iegādājies kēksa formu, pagatavo tajā kēksu un pasniedz jubilāram ar visu formu. Lai izskatītos greznāk, iesaiņo papīrā un apsien lentīti. Var arī iegādāties visas nepieciešamās sastāvdaļas un uzdāvināt veidni, produktus un ar roku rakstītu gatavošanas pamācību.
Ne vienmēr kēksam jābūt ceptam lielā veidnē, izmanto mazās mafinu formas un gatavo mīklu lej tajās, tādā veidā varēsi katru pacienāt ar mazu kēksiņu un izvairīties no lielā kēksa griešanu.
Receptes un dažādas pamācības kēksu gatavošanai smelies no kārdinošā Tasty.lv recepšu krājuma.
Citronu un jogurta kēkss
Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.
Lazdu riekstu un laima kēkss
Kēksi ir viena no ātrākajām un ērtākajām alternatīvām, kad gaidāmi ciemiņi, bet trūkst laika gatavot izsmalcinātu kūku. Šāda reizē noderēs ātrā lazdu riekstu un laima kēksa recepte. Šis kārums svaigās garšas dēļ ir arī lielisks gardums pavasarīgas maltītes noslēgumam.
Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu
Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.
Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām
Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.
Ķirbja kēkss ar valriekstiem
Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!
Kefīra kēksiņi ar mellenēm
Vienkārši pagatavojami, mīksti kēksiņi ar gardām mellenēm. Lai mellenes cepoties neizjuktu, tās pirms iejaukšanas mīklā sasaldē. Pat, ja ogas pirktas neilgi pirms kēksiņu cepšanas, kamēr gatavo mīklu, tās ieliek saldētavā.
Fotorecepte: Augļu kēkss
Aromātisks kēkss, kas labi garšos ar rūgtu kafiju vai tasi zāļu tējas.
Rabarberu un ingvera kēkss
Raberberi un ingvers sākumā var šķist neparasta kombinācija, bet noteikti ir vērts pamēģināt! Padoms: ja gatavā mīkla šķiet pabieza, par to neuztraucieties - cepšanas laikā no rabarbera izdalīsies sula un kēkss būs sulīgs.
Lieldienu kēkss ar biezpienu un šokolādes glazūru
Gards biezpiena kēkss ar šokolādes glazūru Lieldienu galdam.
Kēksiņi šokolādē
Vienkāršu un pavisam jauku kēksiņu recepte, kuriem pa virsu lieta salda šokolāde. Šo recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Iveta Priekule, iesūtot Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam.
Šokolādes kēkss ar riekstiem un žāvētiem augļiem
Šokolādes kēkss ar žāvētiem augļiem un valriekstiem, piemērota recepte tiem, kuri neēd olas, jo šajā receptē tās netiek izmantotas!
Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām
Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.
Sviesta kēkss ar rozmarīnu
Sviesta kēkss ar rozmarīnu - interesanta, smaržīga un garda recepte.
Dievīgais šokolādes kēkss
Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.
Ķirbju kēkss ar plūmēm
Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.
Svētku kēkss ar apelsīnu un ruma sīrupu
Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.
Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu
Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.