Izcili gardas maltītes pamats parasti ir viena galvenā sastāvdaļa – un šīs receptes to lieliski pierāda. Baziliks ir tik daudzslāņains, ka tas būs lielisks ne tikai salātos un zupu garnējumos, bet izcelsies arī maigā un krēmīgā pesto, kraukšķīgos cepumos un pat sīrupaina deserta trauciņā ar putukrējumu.
Nevainojami tradicionāla garšu kombinācija, protams, ir baziliks, tomāti un mocarella siers – šo trīsvienību var pasniegt kā salātus un pat salikt virs trauslas smilšu mīklas pamatnes, lai pagatavotu kārdinošu un karstu sāļo tarti. Tikpat universāla, cik svaigas bazilika lapiņas, ir mērce pesto. To var izmantot kā salātu mērcēs, tā ziežot uz grauzdiņiem, apsmērējot krāsnī ceptu lasi un grilētu steiku.
Ja ierastās kombinācijas un bazilika gatavošanas veidi apnikuši – var atrast ko nebaudītu. Piemēram, pagatavot bazilika krekerus vai gardus cukīni un bazilika plācenīšus. Bet saldumu mīļiem pie sirds ies nektarīni cukura sīrupā ar krietnu porciju sakapātu un saldu bazilika lapiņu, kas desertam piešķirs svaigu aromātu.