Brīvdienas - tas nozīmē atpūtu un kādu pavisam tuvu vai nedaudz tālāku ceļojumu. Bet, ja nav iespējas pārcelties uz divām dienām Portugāles pludmalē, atliek vien svešu zemju garšu meklēt citādi. Šoreiz – burtiski. Lūk, 17 burvīgi deserti no dažādām pasaules valstīm!
Sāksim ar Austrāliju un Jaunzēlandi – šīm vietām var pateikties par grēcīgi gardo Pavlovas kūku. Amerikāņiem varam pateikties par nu jau kulta desertu – siera kūku. Tā vietā, lai gatavotu to lielā, apaļā formā, jauks variants būs garenā kēksa forma – katram varēsi nogriezt pa šķēlītei un apliet ar šokolādes, karameļu vai zemeņu mērci.
Francijas konditoriem mēs varam pateikties par neskaitāmiem saldajiem gardumiem, tomēr šoreiz izcelsim divus – šokolādes eklērus un marcipāna konfektes. Viens būs apjomīgāks darbiņš, otrs vienkāršs un salds. Un kurš gan spēj pretoties mafijas desertam – kannoli vai kurtizāņu iecienītajam tiramisu – par abiem šiem debešķīgajiem kārumiem varam pateikties itāliešiem.
Apceļojot nacionālās virtuves varam piestāt Zviedrijā, lai pagaršotu šokolādes kūku "Kladdkaka" (neļaujiet nosaukumam sevi maldināt, tā ir pasakaini garda), kā arī Lielbritānijā, un sasildīties ar karstu augļu un ogu sacepumu. Bet nekur nav tik labi, kā mājās, tāpēc ceļojumu noslēgsim ar tikai Latvijas virtuvei raksturīgo rupjmaizes kārtojumu.
Lai labi garšo!
'Pavlova' ar aromātisku apelsīnu krēmu
"Īstai "Pavlovai" pēc konsistences ir jābūt nevis viscaur izceptam bezē, bet gan ārpusē kraukšķīgai, drupenai, bet viducī – maigai un zefīrīgai," skaidro receptes autore Diāna Šulce–Palma savā blogā "Gards, ka nenoēsties!".
Franču virtuves klasika – marcipāna konfektes ar saldu glazūru
Mīkstās marcipāna konfektes ar baltu pūdercukura glazūru. Marcipāna masa papildināta ar cukurotām apelsīnu miziņām, aprikožu džemu un nelielu daudzumu apelsīnu liķiera. Konfektes tradicionāli gatavo Francijā, un to nosaukums tiek saistīts ar Ēksanprovansas (Aix-en-Provence) pilsētu, jo pēc tās tie ieguvuši savu nosaukumu – Calissons d'Aix, jo šajā Francijas reģionā 16. gadsimtā iegūtas mandeles.
Šokolādes eklēri
Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!
Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'
Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.
Soli pa solim: eleganti vienkāršā Ņujorkas siera kūka pēc klasiskas receptes
Kaut šodien siera kūkas ir nobaudāmas visneiedomājamākajās variācijās, tomēr siera kūku "vecmāmiņa" ir klasiskā Ņujorkas siera kūka, kas tiek uzkatīta arī par gardāko no visām. Tās garša ir bezgala maiga un izteikti krēmīga, tādēļ kūka tiek pasniegta pavisam vienkārši – bez augļiem, šokolādes, karameles vai kādām citām piedevām. Šodien padalīsimies ar klasisku Ņujorkas siera kūkas recepti un atklāsim knifiņus, lai kūka sanāktu blīva, gluda un bez plaisām.
'Scones' cepumi ar žāvētiem ķiršiem
Gardi un gaisīgi cepumiņi ar žāvētajiem ķiršiem. Angļu iecienītos scones cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu.
Debešķīgi gards sicīliešu deserts – 'cannoli'
"Cannoli" – fritētas mīklas caurulītes ar kārdinoši saldu rikotas pildījumu.
Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs
Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai zemenes un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.
Spāņu čurros cepumiņi
Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.
'Pasteis de nata' – krēmīgas portugāļu kūciņas, kas liks aizmirst par pludmales sezonu
“Pasteis de nata” – ar maigu olu krēmu pildīti kārtainās mīklas groziņi ir portugāļu iecienītākais saldais našķis. Esot Lisabonā, ir teju vai gastronomisks noziegums neapēst vismaz vienu (ja ir stiprs raksturs), bet parasti daudz vairāk krēmīgo groziņu, kas rotājas ikvienā konditorejas veikala skatlogā. Pēc skata – nekas īpašs, bet, jau nokožot pirmo kumosu, ir skaidrs, kāpēc “pasteis de nata” pārdod arī komplektos pa pieci. Šoreiz skaidrosim, kā šo grēcīgi gardo našķi pagatavot mājās.
Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri
Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!
Zviedru bērnības saldums - kokosriekstu un šokolādes bumbas
Šis ir viens no iecienītākajiem zviedru saldumiem, ko iespējams nobaudīt gan smalkās kafejnīcās un kūkotavās, gan atrast lielveikalu plauktos. Kā apgalvots, portālā allrecipes.com, šo gardumu zviedri iemācās pagatavot kā vienu no pirmajiem ēdieniem jau agrā bērnībā. Tāpēc, ja esi saldummīle, tomēr virtuvē nevēlies atrasties ilgas stundas, uzzini, kā gardās šokolādes bumbas pagatavot gan svinībām, gan ikdienas galdam.
'Kladdkaka' jeb zviedru tradicionālā šokolādes kūka
Kladdkaka ir šokolādes kūka, kas tipiska zviedru virtuvei. Tai ir cieta garoziņa, bet mīksts, pat nedaudz pašķidrs vidiņš. Var pasniegt ar saldējumu, ogām un putukrējumu.
Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts
Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.
Tiramisu
Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes – Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.
Apelsīnu kūka grieķu gaumē – portokalopita
Apelsīnu kūka grieķu gaumē būs īsts dienas prieks cukursaldu kārumu cienītājiem.
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.