Mīkstas, nedaudz gumijotas un ak, cik gardas – tādas ir dažādās klimpas, kuras pagatavot gan buljona zupās, gan saldos ogu desertos. Tasty.lv esam apkopojuši 10 garšīgas receptes brīvdienām, rūpējoties par kreptīgu pusdienu meklētājiem un saldu desertu kārotājiem.
Klimpas var pagatavot gan vienkārši no miltiem, olas un ūdens, gan no biezpiena, gan gaļas un pat siera. Ja labi grib – arī spinātiem. Gatavojot miltu klimpas, tās labākās būs tādas, kuras ir nedaudz gumijotas, tāpēc tad, kad sajauc klimpu mīklu, tai pieliek klāt nedaudz kartupeļu cietes. Tad notestē, vienu klimpu vārot, un vēro, kāda tā sanāks – ja izšķīst, mīklai pievieno vēl miltus un kartupeļu cieti.
Ja gatavo gaļas klimpas, tad tās sajauc ar sakultiem olu baltumiem, lai iegūtu vajadzīgo klimpu konsistenci. Bet no itāļu virtuves var aizņemties kartupeļu un siera klimpu receptes, kuras izvārīt tāpat vai pievienot zupai. Tomēr visgardākās ir ogu un augļu klimpu zupas – ar biezpiena vai miltu klimpām un mellenēm, upenēm vai rabarberiem. Garšīgs veids, kā iztukšot pēdējos saldētavas krājumus.
Klimpas – olīgas un mīkstas
Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lv vakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Vistas zupa ar sausmaizīšu klimpām
Karsta un sildoša vistas zupa ar gardu piedevu – maizīšu klimpām jeb frikadelēm. Zupas gatavošana gan prasa pacietību, taču rezultāts ir tā vērts – paša izvārīts, kārtīgs buljons. Ideāli garšos kādā vēsākā rudens dienā pie pusdienu vai vakariņu galda.
Lēni sutināta liellopu gaļa ar klimpām
Šim ēdienam vispiemērotākais būs liellopa šķiņķis, kura pagatavošanai ir nepieciešams laiks un arī šķidrums. Šķiņķi sagriež kumosa lieluma gabaliņos un sutina alū 2,5 - 3 stundas. Kā piedevu tam gatavo nieru tauku klimpas. Tev tas izklausās pārāk traki? Bet tās ir ļoti garšīgas.
Vistas buljons ar putotu olu klimpām
Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.
'Gnocci' jeb kartupeļu klimpas ar sieru
"Gnocci" jeb kartupeļu klimpas ar sieru, ikdienā un svētku reizē.
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.
Spinātu klimpas buljonā
Spinātu klimpas ar olu padarīs vistas buljonu sātīgāku un interesantāku.
Piena zupa ar klimpām
Garda un vienkārši pagatavojama klimpu zupa.