Kāposti ir viens no tiem dārzeņiem, kas dažādos ēdienos tiek lietots visbiežāk. Protams, ne tik bieži, kā, piemēram, kartupeļi, taču ievērības cienīgi. Galviņkāposti, virziņkāposti, ziedkāposti, lapu kāposti un kādi tik vēl ne – šķiet, to ir tikpat daudz, cik dažādo zupu recepšu. Gardākam vakariņu laikam izvēlējāmies 14 zupas – ne tikai skābu kāpostu, bet arī citas, tikpat kārdinošas!
Galviņkāposti būs lieliski piemēroti ne vien skābu kāpostu zupām, bet papildinās arī tās svaigā veidā. Piemēram, kādu biezzupu, kurā tie ir sasmalcināti krēmīgā konsistencē. Veģetārām un gaļas zupām, starp citu, arī ar desas gabaliņiem ātrajā variantā, piestāvēs kāds lapu kāposts, piemēram, Savojas kāposts. Bet aktuālais kale kāposts papildinās ne vien frikadeļu un tomātu zupu, bet arī pupiņu zupu.
Pamēģini kale kāpostu, rožu kāposta lapas vai Savojas kāpostu dažādās zupās. Lai tas šķīvī būtu kraukšķīgs un vēl zaļš, kāposta lapiņas pievieno karstajam virumam vien pāris minūtes pirms gatavošanas beigām. Tad kāposts zupā nesaplaks, saglabās vairāk vērtīgo vielu un būs košs un apetītlīgs. Īsteni kraukšķīgām vai gluži pretēji – ļoti maigām krēmzupām īstā izvēle būs veselīgie ziedkāposti.
Ātrā Savojas kāpostu zupa spāņu gaumē ar čorizo desu
Zupa, kurā šoreiz izcelsies nevis pievienotās garšvielas, bet gan pašas sastāvdaļas – Savojas kāposts, kartupeļi, sīpoli un kreptīgās čorizo desas šķēlītes. Ja nu bez sāls un pipariem absolūti nevar iztikt, tad zupai pievieno drusciņu garšvielu.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē
Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.
Pupiņu un lapu kāpostu zupa
Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Sildošā brieža gaļas zupa ar rožu kāpostiem
Sildoša briežu gaļas zupa vēsākam laikam. Tasty.lv rudens zupu konkursam to iesūtījusi lasītāja Daiga. Šī zupiņa ir sātīga un sildoša, norāda Daiga.
Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu
Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem
Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Kreptīgā skābu kāpostu zupa
Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Puķkāpostu ābolu krēmzupa
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.
Dārzeņu biezzupa
Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.