Katram saimniekam reiz pienāk tāds brīdis, kad uzrodas viesi, kas savu vizīti piesaka labākajā gadījumā stundu pirms ierašanās ciemos. Negaidīti ciemiņi tomēr ir un paliek ciemiņi, tāpēc arī tie ir jāpabaro ar ko garšīgu. Šādās reizēs viesu uzņēmēja labākie draugi ir vienkāršas uzkodas, ātri uztaisāmi salāti un kāda kreptīga maizīte.
Ja arī Lieldienas nolemts nesvinēt ar izēšanos un kārtīgu kūku un pīrāgu uz galda nav, tad stundas laikā var radīt brīnumus. Piemēram, ļoti garšīgas pildītās olas vai kādu silto šampinjonu uzkodu. Ja viesi nav no izlepušajiem, tad nesmādēs arī šprotu vai siļķu salātus. Bet, ja paveicies un ledusskapī ir zilais siers, bet augļu grozā – bumbieri, tad šīs sastāvdaļas arī var kalpot kā pamats gardiem salātiņiem.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Šprotu salāti
Vienkārši pagatavojami šprotu salāti ar sieru un olām. Pēc vēlēšanās salātiem var pievienot arī zaļumus.
Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem
Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Makaronu salāti ar tunci
Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!
Kartupeļu salāti ar bekonu, sīpoliem un lociņiem
Šādi sagatavotus kartupeļus var pasniegt grila vakarā pie grilētas gaļas, kopīgi ar kādiem svaigajiem, zaļajiem salātiem vai pasniegt kā uzkodu dienas vidū.
Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu
Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Pildīti šampinjoni kraukšķīgā bekonā
Interesanta uzkoda ar grēcīgi gardo bekonu - lielie šampinjoni, kas sapildīti ar krēmsieru, bet pēc tam ievīstīti bekona šķēlītē. Baudi, kamēr uzkoda vēl silta, kopā ar kādu gardu dzērienu.
Asie lavaša uzkodu rullīši ar tunci
Sajauc tunci ar majonēzi, mārrutkiem un sīki sagrieztu sīpolu.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Ātrā 'Siļķe kažokā'
Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.