Kad lielās olu kaujas noslēgušās un krāsaino olu trauks izskatās kā pēc kara lauka, reizēm nomāc tikai viens jautājums – ko iesākt ar to visu, kas nav apēsts. Mieru, tikai mieru! Esam apkopojuši garšīgas idejas, kur izmantot cieti novārītās olas!
Visvienkāršākais – pagatavot no daudzajām olām salātus. Piemēram, ar avokado vai sieru. Atliek vien sastāvdaļas sagriezt gabaliņos, pievienot kādu ēdamkaroti krējuma un majonēzes, un salāti gatavi. Liec tos tāpat šķīvītī vai starp graudu maizes rikām, un gardas brokastis gatavas!
Bet, ja Otrajās Lieldienās gaidāmi vēl viesi un arī tiem kas ēdams jāsarūpē – bez raizēm! Pagatavo pildītās olas vai olu pastēti uzkodām. Vēl viena laba ideja – sarīvē olas un sieru, pievieno majonēzi un garšīgs smēriņš maizītēm gatavs. Ja nu salāti apnikuši, olas var izmantot arī brangākās pusdienu maltītēs. Piemēram, rīsu ēdienā "jollof" nepieciešamas tieši cieti novārītas olas.
Atceries, ka Lieldienās pāri palikušās olas ledusskapī nevajadzētu turēt pārāk ilgi. Izmanto tās vismaz nedēļas laikā pēc vārīšanas. Olas glabā cieši noslēgtā traukā, jo tās uzsūc ledusskapja aromātus.
Avokado un olu salāti ar zaļumiem
Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Mēlīšu salāti ar olām un marinētiem gurķiem
Gardi mēlīšu salāti aukstajam galdam. Ja ir vēlēšanās, bez mēles salātiem var pievienot arī zaļos zirnīšus. Bet, lai subproduktu iemānītu arī šaubīgākajiem ēdājiem, mēli sagriež smalki līdz nepazīšanai.
Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem
Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.
Kārtainie garneļu salāti glāzītē
Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.
Laša un vārītas olas vraps
Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīm ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.
Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi
Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.
Olu pastēte
Mūsmājās vārītas olas ir cieņā. Vīrs brokastīs paģēr divas, bērni, protams, arī! Nekā nebija, šādi būs lētāk! Recepte noderēs, kad olu ir maz, bet ēdāju daudz. Vai, gluži pretēji - kad olas ir ļoti daudz, piemēram, pēc Lieldienām!
Avokado, olu un kukurūzas salāti
Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Puravu un olu salāti ar sinepju mērci
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām
"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.