Šomēnes mēs pavisam noteikti tveram sezonas produktus kur vien var – aprīlī būs saauguši pirmie redīsi, šur tur no dobēm, pateicoties siltajam laikam, jau izspraukušās skābenes, bet Centrāltirgū nopērkami pat lakši. Vai zini, kā garšos tavs aprīlis?
Tavamāja.lv un Tavsdārzs.lv redaktorei Zanei aprīlis ir pavasara ieskandināšanas mēnesis, kad ēdienkartē treknos sacepumus un zupas lēnām nomaina svaigie salāti. Bet, lai nebūtu jāēd salātlapas vien, maltīti Zane iesaka papildināt ar grūbām, kuskusu, bulguru vai rīsiem. Neparastākiem garšu salikumiem var pamēģināt arī grilētu sieru, persikus, zilo sieru dažādos salātos un mango ar garnelēm.
"Aprīlis viennozīmīgi ir laiks, kad brokastīs arvien biežāk blenderī tiek gatavoti dažādi smūtiji – zaļie, sarkanie, sātīgie un vieglie, variācijas tik dažādas, un visas tik gardas! Brīvdienās, kad atļaujamies vairāk, laiks atdzīvināt vēlo brokastu tradīcijas – pagatavo humusu vai kādu citu smēriņu, ko tiesāt ar grauzdiņiem vai tikko ceptu maizīti, izcep omletes mafinu formiņās, pagatavo pavasarī neatņemamos sparģeļus ar olu, kas vārīta bez čaumalas, bet saldajā palutini garšu kārpiņas ar kādu atsvaidzinošu sorbetu!" iesaka Zane.
Vai esat pamanījuši, ka aprīlī ir izteikti daudz jubilāru? Aunam un Vērsim jābūt divām no populārākajām horoskopa zīmēm, jo šis mēnesis daudziem paiet vienās dzimšanas dienās. Pārbaudīta vērtība pavisam noteikti būs grēcīgi gardā dubultās šokolādes kūka – to jo īpaši iesaka "Delfi" žurnālu galvenā redaktore Egita.
Ja no kā saldāka pavasarī grūti atteikties, izvēlies ko vienkāršu. Mans pēdējo nedēļu atklājums ir panna cotta – šo desertu ir tik viegli pagatavot, bet papildināt var ar teju jebkurām ogām. Tāpēc, kamēr līdz zemenēm vēl jāgaida, gardā mērcē var sataisīt saldētās ogas, kas aizķērušās ledusskapī.
Šomēnes nedrīkst aizmirst arī par sparģeļiem, kas ir sezonas plaukumā – tos pievieno kā salātiem, tā zivs ēdieniem, piemēram, lasim. Tāpat dažādos salātos noteikti jābauda arī mīkstie avokado, lai uzņemtu tik vērtīgās vielas un reizē arī rūpētos par figūru. Un, ja vien ir iespēja, slāpes vajag atveldzēt ar svaigām, aukstām bērzu sulām – ne velti mēs varam lepoties, ka protam tās tecināt.
Lai garšīgs aprīlis!
Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm
Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.
Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)
"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.
Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem
Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.
Vieglie garneļu salāti ar ābolu
Vieglām vakariņām vai svaigam dienas sākumam un jaunu garšu meklējumiem noderēs šī garneļu salātu recepte. Svaigi un ātri!
Zaļie salāti ar tunci un olām
Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.
Grēcīgi gardā dubultās šokolādes kūka ar putukrējumu un avenēm
Šo kūku pirmo reizi nogaršoju kādā draugu ballītē, kurā kāda no viešņām, vēloties iepriecināt namatēvu, bija atnesusi cienastu – pašas ceptu šokolādes kūku. Viesu bija daudz, kūka – ne pārāk liela, bet ar to mazo gabaliņu, ko man bija iespēja nogaršot, es sapratu – JĀ! Beidzot esmu atradusi izcili šokolādīgu šokolādes kūku, par kādu jau sen sen biju sapņojusi!
Zaļumos sutināts lasis
Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.
Pannā cepti konservēti tomāti ar olu un papriku
Ļoti aromātiska maltīte, kuru baudīt kā sātīgas brokastis vai vieglas pusdienas. Pannā apceptie tomāti, sīpoli un paprika vēl jo vairāk izcelsies, ja to baudīs kopā ar centrā iecepto olu. Vienkārši un garšīgi!
Spinātu - siera sacepums
Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.
Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci
Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.
Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu
Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.
Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju
Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!
Sāļā tomātu un bazilika tarte
Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.
Dārzeņu nūdeles ar tītara gaļas bumbiņām
Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar konservētu tomātu mērci. Veselīgi, gardi un interesanti – trīsvienība, kas padara ikvienu maltīti lielisku.
Mango - avokado brokastu smūtijs
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem
Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.
Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru
Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!
Karaliskā šokolādes kūka bez cepšanas
Variācija par tik iecienīto un gardo šokolādes "desu" jeb "Saldo bruneti", kā to mēdz saukt. To var gatavot gan kēksa, gan kūkas formā. Ja vēlies, papildini ar riekstiem un marmelādi. Starp citu, šādu kūku savās kāzās bija pasūtījis arī princis Viljams.
Panna cotta ar zemeņu sīrupu
Krēmīgā panna cotta kombinācijā ar aromātisko zemeņu sīrupu būs piemērots deserts svinīgai vasaras maltītei.
Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem
Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.
Gurķu un piparmētru zupa
Ņemam divus garos gurķus, buljonu un vienu, smalki sakapātu sīpolu, pievienojam mazliet svaigas piparmētru lapiņas – un garda krēmzupa gatava! Garšīgākai ēšanai ieteicams krēmzupu pirms pasniegšanas atdzesēt, lai sajustu gurķu un piparmētru izteikto garšu. Baudīt var gan kā vieglas pusdienas, gan starteri bagātīgās vakariņās.
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Cepts lasis skābeņu mērcē
Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.
Tikai trīs sastāvdaļas – pankūkas bez miltiem
Pankūkas, pankūkas, pankūkas! Kuram gan tās negaršo? Bet reizēm nākas palauzīt galvu – piemēram, ja kādam ēdienkartē liegti milti. Labā ziņa – tādēļ nav jāatsakās no šīs brīnišķīgās brīvdienu rīta baudas! Internetā atradām recepti pankūkām, kuru pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, turklāt to sastāvā nav ne miltu, ne cukura! Nekavējāmies izmēģināt, izbaudījām un tagad iesakām arī citiem!
Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci
Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.
Gardā magoņu rulete
Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem
Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.
Siltie lapu salāti ar vistas krūtiņu
Vienkārši, garšīgi un veselīgi siltie lapu salāti ar sulīgiem vistas krūtiņas gabaliņiem. Patīkamu garšu gaļai piešķirs krēmsiers, kas paslēpts zem vistas krūtiņu ādas.