Garšas ziņā izteiksmīgo ķiploku dažādās pasaules nacionālajās virtuvēs pazīst jau gadu tūkstošiem. Sīpoliem radniecīgo ķiploku mēdz gatavot gan kā dārzeni, gan izmantot kā garšvielu, tomēr skaidrs ir viens – maltītei pievienota ķiploka daiviņa padarīs to īpašu. Lūk, 17 gardas un interesantas receptes, kur izcelsies tieši ķiploka spēcīgā garša!
Kā tad izvilināt vislabāko garšu no ķiplokiem? Tie lieliski garšos uzkodu mērcēs un garšaugu mērcēs, tāpēc krējuma mērcītes un pesto būs īstā izvēle, kā ķiplokus baudīt svaigā veidā.
Bet, ja ķiploks jāpievieno pamatēdieniem, veselo daiviņu pirms gatavošanas nevis vienkārši sakapā vai sasmalcini ar spiedes palīdzību, bet gan saplacini ar naža malas palīdzību. Tādā veidā ķiploka eļļa neizgaros un tas maltītē atstās visu vērtīgo. Ķiploki visgardākie ir cepti cepeškrāsnī vai kopā ar gaļu. No krāsnī ceptiem ķiplokiem var pagatavot aso ajoli mērci vai vienkārši pievienot ceptiem dārzeņiem. Bet triks, kā panākt, ka ķiplokus jūt arī maltās gaļas kotletēs, ir pavisam vienkāršs – tos smalki jo smalki sakapā un sajauc ar gaļu.