Šokolādes brauniji un ogu plātsmaizes, protams, ir gardi deserti, ar ko palutināt sevi brīvdienās. Tomēr ir arī tādi gardumi, ko nevajadzētu pelt – dažādās želejas. Lūk, 12 saldi un interesanti varianti no Tasty.lv recepšu grāmatas!
Kā zināt, cik daudz želatīna vajadzēs lielajam šķidruma daudzumam? Tas atkarīgs no tā, kāda veida želeju gatavo. Ja tā ir sulas bāzes, tad vienam litram masas vajadzēs 40 gramus želatīna. Bet putukrējuma bāzes želejām būs nepieciešams nedaudz mazāks daudzums – ap 30 gramiem želatīna.
Pirms tam gan svarīgi izlasīt to, kas rakstīts uz paša želatīna iepakojuma. Ražotāji mēdz norādīt, cik lielam daudzumam paciņa piemērota, tāpēc to vajadzētu ievērot.
Želejas desertu iespējas ir teju bezgalīgas – to var pagatavot no piena produktiem, piemēram, piena, saldā krējuma, jogurta un pat paniņām. Vai no augļu un ogu sulām – šādi deserti sanāks īpaši krāsaini un jautri. Tā kā šur tur jau atrodami pirmie rabarberi, pamēģini pagatavot piena un rabarberu želeju kārtojumu.
Ja biskvītkūkas apnikušas, lielisks variants būs jogurta želejas kūka ar ogām – to nevajadzēs cept, atliks vien sastindzināt ledusskapī. Bet, ja iecienīta klasika, iepriecini tuvākos ar panna cotta želeju, kakao želeju vai piena želeju. Lai labi garšo!
Kokosriekstu, mango un laima krēms
Gards un krēmīgs deserts tropu augļu notīs. Saldo ēdienu gatavo no gatava un mīksta mango, kuram pievienots kokosriekstu piena krēms un laima spirgtums.
Citrusu želejas daiviņas
Koši želejas apelsīni, kurus servēt kādā jautrā ballītē. Bērniem patiks atraktīvais pasniegšanas veids, un vieglā ēšana. Bet, lai pielāgotu apelsīnu daiviņas pieaugušo ballītei, limonādei klāt var piešaut ko grādīgāku.
Gardā zemeņu un piena želeja
Želejas ir ideāli saldie gardumi vasaras sezonai – noturētas ledusskapī tās ne tikai patīkami atvēsina, bet ir viegls deserts, kas neradīs pārēšanās sajūtu. Bet, ja to baudi kādā vēsākā dienas laikā, pagatavo siltu vaniļas vai blendētu zemeņu mērci, un tā būs vēl gardāka.
Maigais rabarberu un vaniļas želeju kārtojums
Viens no skaistākajiem kārtainajiem desertiem, kas redzēts. Rabarberu želeja mijas ar vaniļas mērces želeju, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar saldo un nedaudz skābeno garšu.
Vaniļas 'panna cotta' ar vienkāršu kazeņu mērcīti
Nevarētu teikt, ka ar želatīnu ikdienā draudzējos, tomēr mans pēdējā laika atklājums pavisam noteikti ir panna cotta deserts. Apbrīnojami, cik daudz maģijas spēj paveikt uzkarsēts piens, saldais krējums, želatīns un mazliet vaniļas ekstrakta. Tāpēc, ja meklējat vienkāršu, bet mazliet citādāku desertu par klasisko putukrējumu ar augļiem – lūk, recepte pamēģināšanai!
Jogurta desertkūka bez cepšanas
Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!
Kakao želeja
Kakao želeja vienkārši gardam desertam.
Paniņu - citronu želeja ar vaniļu
15 minūtēs pagatavojamā paniņu - citronu želeja ar vaniļas aromātu.
Zemeņu panna cotta ar vaniļas mērci
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Mango - jogurta želeja
Mājās taisīta mazkaloriju mango - jogurta želeja.
Piena želeja
Piena želeja garšos gan lieliem, gan maziem un piemērota, kā saldais ēdiens gan ikdienas maltītēm, gan arī svētkiem.
Citronu - putukrējuma želeja
Skābi - saldā cienītājiem jānomēģina citronu - putukrējuma želeja.