Ikviens uztura speciālists pateiks, ka vismaz reizi nedēļā ir jāēd zivis. Vienalga, vai to izlemts darīt pirmdienā, trešdienā vai ceturtdienā, galvenais, kas motivē ēdienkartē ieviest, ir kāda garda recepte. Tāpēc Tasty.lv apkopoja dažas receptes iedvesmai, lai palutinātu sevi un mīļos ar kādu gabaliņu laša, mencas, zandarta vai kādu citu zivi!
Kāpēc zivju dienas ir tieši ceturtdienas? Šis princips iesakņojies no padomju laikiem, kad 1976. gadā ar likumu tika noteikts, ka jāievieš obligātā zivju diena. Kā jau tas mēdza būt, zivju dienas lēmums tika pamatots ar nepieciešamību attīstīt zivju produkcijas ražošanu. Protams, šobrīd ir citi laiki, tomēr zivju ēšana vismaz reizi nedēļā it nemaz nav peļama!
Gatavojot zivis, vienmēr pārliecinies, lai tās būtu svaigas – tām jābūt ar svaigu, zivīm raksturīgu aromātu. Filejai jābūt spožai un stingrai, bez gļotām. Bet, ja gatavošanai izmanto saldētas zivis, jāpārliecinās, lai iepakojums nav pārāk ilgi atradies saldētavā – ja tajā ir daudz ledus kristālu un zivs izskatās krietni vien apsarmojusi, labāk izvēlēties citu.
Kā pateikt, ka zivs gatava? Vienmēr vajadzētu sekot receptē norādītajam gatavošanas laikam, kā arī gatavošanas laikā vērot to, kā zivs izskatās. Tai nevajadzētu būt pārāk sausai – gatavas zivs gabaliņi būs nedaudz mirdzoši un redzami sulīgi, bet tajā pašā laikā – viegli atdalīsies pa stiegrām. Ja vairies no zivju gatavošanas, jo šķiet, ka to pārcepsi, iepazīsties ar šiem padomiem.
Īpaši mīkstu un maigu zivi var iegūt, gatavojot to cepampapīra kabatiņās, kopā ar dārzeņiem un garšvielām. Kondensējoties tvaikiem, viss mitrums un garšvielu labums iesūksies zivs gabaliņā.
Krāsnī ceptas laša pauniņas
Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.
Kartupeļu un zivs sacepums
Sacepumiem nebūt nav jābūt sarežģītiem – vajadzēs vien kartupeļus, zivs gabaliņus un mazliet piena mērces. Visu liec cepamtraukā, krāsnī iekšā un gardas pusdienas vai vakariņas gatavas!
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Sāls kažokā cepta zivs
Ja vēlas mazliet netradicionāli pasniegt zivi, to var guldīt sāls gultā un cept. Garšos lieliski un itin nemaz nebūs sāļa! Ar norādītajiem produktu daudzumiem pietiks četru cilvēku ģimenei.
Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas
Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.
Cepta plekste ar skābeņu mērci
Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.
Zivs buljonzupa zvejnieku gaumē
Aromātiska un piesātināta, sildoša un neticami garšīga - tāda ir šī zivju zupa zvejnieku gaumē. Izvēlies zivi – raudu, līdaku, mencu vai jebkuru citu, sagatavo sezonas dārzeņus un izbaudi!
Cepeškrāsnī cepta zivs kurzemnieku gaumē
Viss ģeniālais ir vienkāršs. Pagatavo savu iecienīto zivi, to papildinot ar Santa Maria piedevu zivīkm ar citronu vai dillēm, kā arī sviesta piciņu. Šādi var gatavot teju jebkuru zivi - lasi, foreli, paliju.
Kraukšķīgā skumbrija ar fenheļa salātiem
Kas var būt labāks par zivi ar kraukšķīgām maizes drupačiņām un draudzīgo vidusjūrnieku – fenheli! Atsvaidzinoši pavasarīga maltīte, kuru paspilgtinās citrona sula, kas pievienota gardajiem salātiem.
Cepts lasis medus un sinepju marinādē
Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.