Ne velti siers ir viena no uzkodu plates pamatsastāvdaļām – to daudzveidīgā garša palutina garšu kārpiņas, labi sader kopā kā saldiem, tā sāļiem ēdieniem, turklāt ir gana sātīgs, lai reizēm ēstu vienu pašu. Čedaras, Parmezāns, zilais siers, grilsiers un visiem zināmā klasika – Holandes un Krievijas siers, tā ir tikai daļa no sierīgā piedāvājuma, ar ko vērts pagrēkot laiku pa laikam. Ja meklē padomus siera izvēlē un to glabāšanā, lasi šeit.
Vai tā būtu karstmaize, viegli kraukšķīga garoziņa uz sacepuma, piedeva salātiem vai sātīga šķēle sviestmaizē, sieram vajadzētu būt katra ledusskapī. Izsmalcinātākām maltītēm izvēlies brī, kādu cietā tipa sieru, pūdēto vai Ementāles sieru, bet ikdienišķam ēdienam labi derēs Krievijas vai Holandes siers.
Ja esi siera cienītājs, bet negribas aprobežoties vien ar karstmaizēm vai sacepumu, vērts pamēģināt fetas vai zilo sieru iepildīt sēnēs un izcept cepeškrāsnī. Siers ir visai laba piedeva krēmzupai, tāpat vismaz reizi jāizmēģina siera suflē – gaisīgs kā mākonis un uz mēles kūstošs. Mājas ballītei pagatavo siera standziņas vai picas maizītes ar bagātīgu siera kārtu, bet grila sezonas atklāšanā noteikti izmēģini grilsieru.
Siera krēmzupa ar baltvīnu franču gaumē
Franču virtuves klasika - burvīgā siera krēmzupa. Turklāt to ir tik vienkārši pagatavot. Zupu rotā ar kapātiem zaļumiem un pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Griķu pankūkas ar siera mērci
Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru
Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.
Ceptas sēnes ar kazas sieru un spinātiem
Skaista un sātīga uzkoda, kurā draudzīgi savienojušies smalki pagatavoti komponenti. Uz vienkārša grauzdiņa virsū liktas skaistas, apceptas sēnes ar kazas sieru, sviestā sutinātiem spinātiem, un gardu bazilika mērci. Būs ideāli piemērota pie kādas vasarīgas dārzeņu zupas.
Brī siera un ķiršu ievārījuma kanapē uz čipsiem
Piecminūšu recepte reizēm, kad viesus gribas pārsteigt ar ko absolūti vienkāršu, bet tajā pašā laikā – garšīgu. Vajadzēs vien brī sieru, mazliet mājas ievārījuma un čipsus.
Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem
Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.
Kraukšķīgie siera salmiņi
Kraukšķīgi kārtainās mīklas salmiņi ar sieru un garšvielām. Ideāla uzkoda filmu vakariem un reizēm, kad gaidāmi ciemiņi. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.
Sātīgās pannā ceptās siermaizes
Karstas un sātīgas maizītes ar patīkami kūstošu sieru vidū. Pagatavošana ir ātra un gauži vienkārša, taču svarīga ir pareiza secība.
Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru
Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.
Sierīgais kartupeļu biezputras sacepums
Vienkāršs un gards kartupeļu biezputras sacepums pusdienām vai vakariņām. Bez parastajiem kartupeļiem neaizmirsti pievienot arī saldo kartupeli – tas piešķirs sacepumam patīkamu garšu, bet Čedaras siers patīkami kusīs mutē.
Video: Siera-dārzeņu omlete, kas cepta vafeļu pannā
Ne vienam vien mājās glabājās vafeļu panna, kas tiek izmantota vien reizēs, kad tiek cepti kraukšķīgie kārumi, taču Tasty.lv sarūpējis noderīgu video pamācību, kā vēl var izmantot šo ierīci gardu ēdienu gatavošanā. Šoreiz – sātīga omlete laiskajiem rītiem!
Kraukšķīgi Parmezāna siera cepumi ar sēkliņām
Samtaini un gardi sviesta, miltu un cietā siera mīklas cepumi ar drusku Kajēnas piparu asumiņam. Cepumus var sacept un iesaiņot kā burvīgu dāvanu svētkos, garšīgi iepriecinot draugus, tuviniekus vai kādu citu.
Fotorecepte: Klasiskais siera suflē
Garda un smalka uzkoda īpašām vakariņām un nelielām viesībām.
Rāceņu un siera sacepums
Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.
Cepta kamambera uzkoda
Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.
Risoto plācenīši ar diviem sieriem
Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.
Kartupeļu un siera sacepums
Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.
Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru
Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.
Kārtainās mīklas un siera maizītes ar kaltētu tomātu pesto
Ātri pagatavojams sāļais našķis, kam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – kārtainā mīkla, kaltētu tomātu pesto un cietais siers. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.
Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem
"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.
Brokoļu un laša sāļais pīrāgs
Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.
Grilēts Haloumi siers ar dārzeņiem
Garda ideja veģetārai ēdienreizei - cepts vai grilēts siers un dārzeņi, kas pārlieti ar piparotu balzamiko un eļļas mērci.
Mini picas maizītes
Itālijas virtuves klasiku – picu – iecienījuši gan lieli, gan mazi. Ja pieteikušies ciemiņi vai tuvojas svētki, pagatavo šo gardo mini uzkodu. Maizītes piemērotas arī bērnu ballītēm, jo mazie svinētāji to var veikli paķert rokā un apēst, neatraujoties no rotaļām. Mini picas maizītes gatavo mafinu formiņās, un tas aizņem vien dažas minūtes laika. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!