Lielākoties ar vārdu trifeles asociējam rūgteni saldās konfektes, kas bērnībā itin nemaz nešķita ēšanas vērtas, taču bez tām trifeļu klāsts kļuvis krietni dažādāks. Apviļātas kaltētās ogās, riekstu gabaliņos, kokosa skaidiņās, glazētas šokolādē, savukārt pildījumā var būt ne tikai rūgtena šokolādes masa, bet arī žāvēti augļi ar riekstiem vai sasmalcināti cepumi vai biskvīts, un pat kukurūzas pārslas.
Trifeļu gatavošanā svarīgi ievērot dažas nianses. Masai, no kuras veidosi bumbiņas, jābūt ķepīgai un stingrai, pretējā gadījumā bumbiņas neturēsies kopā un būs grūti glazēt vai dekorēt. Parasti kā saistviela tiek izmantota kokosriekstu eļļa, medus, iebiezinātais piens, krēmsiers vai sviests. Kad no masas izveidotas bumbiņas, liec tās ledusskapī atdzesēties un nesteidzies ar dekorēšanu.
Un tad var sākties pats patīkamākais – trifeļu dekorēšana. Pavisam vienkāršotā versijā trifeles var apviļāt kakao pulverī, bērniem noteikti patiks, ja pašgatavotās konfektes būs dekorētas krāsainiem krikumiem, bet veselīgā versijā var izmantot ogu pulverus, skaidiņas, kvinojas pārlsas, riekstu gabaliņus. Grēcīgākam rezultātam saldos kumosiņus glazē šokolādē. Ja garnē trifeles kakao, tad vislabāk tas pieķersies, ja pirms tam konfektes iemērksi šokolādē.
Atceries, ka pēc garnēšanas trifeles vērts ielikt vēsumā, lai tās sastingst, savukārt pēc tam uzglabā tās noslēgtā traukā.
Oreo sierakūkas trifeles
Mājās gatavotas marcipāna konfektes ar šokolādi un pistācijām
Bez grēka trifeles no datelēm un riekstiem
Krāšņs saldais kociņš no mājās gatavotām trifelēm
Lazdu riekstu un medus konfektes
Kraukšķīgās šokolādes bumbiņas ar maršmeloviem
Ķirši šokolādē
Ķirbju šokolādes konfektes
Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.
Kokosriekstu konfektes
Kokosriekstu konfektes ar mandeles "sirsniņu".
Pistāciju un kokosriekstu konfektes
Man patīk pistāciju rieksti. Kādreiz gan pazinu tikai čaulās un sālītus, un tie man ļoti garšoja, bet izrādās, veikalos var atrast arī izlobītus no čaulām un nesālītus. Lūk, arī atbilde uz manu kādreizējo jautājumu - kā var pietikt pacietības lobīt ārā pistācijas, lai pievienotu tās ēdieniem.
Franču virtuves klasika – marcipāna konfektes ar saldu glazūru
Mīkstās marcipāna konfektes ar baltu pūdercukura glazūru. Marcipāna masa papildināta ar cukurotām apelsīnu miziņām, aprikožu džemu un nelielu daudzumu apelsīnu liķiera. Konfektes tradicionāli gatavo Francijā, un to nosaukums tiek saistīts ar Ēksanprovansas (Aix-en-Provence) pilsētu, jo pēc tās tie ieguvuši savu nosaukumu – Calissons d'Aix, jo šajā Francijas reģionā 16. gadsimtā iegūtas mandeles.
Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi
Pavisam vienkārša konfekšu recepte, kuru ikviens var pagatavot mājās. Nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – šokolāde un zemesriekstu sviests – un formiņas, kur konfektēm sastingt. Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi būs lieliski našķi kā pašiem, tā dāvināšanai. No dotajām sastāvdaļām sanāks 12 konfektes.