Spāņiem tas ir atspirdzinošs gaspačo, ukraiņiem – aukstais biešu borščs, bet krieviem – kvasa vai kefīra okroška. Tomēr visas šīs zupas vieno tas, ka tās tiek pasniegtas vēsas, lai veldzētos siltajās un saulainajās dienās no maija līdz pat septembrim. Kura ir tava mīļākā aukstā zupa?
Reti kurās mājās vasaras sezona un siltā laika pienākšana netiek atzīmēta ar lielu bļodu aukstās zupas. Tomēr katra saimniece to gatavo mazliet citādāk – viena izvēlas vieglāko ceļu un gatavo auksto kefīra zupu ar marinētām bietēm no burciņas, cita gatavo kvasa okrošku, kurā ir daudz gurķu un diļļu. Tik, cik ēst gatavotāju, tik arī auksto zupu versiju!
Taču kam noteikti ir jābūt aukstajā zupā? Gaļai, redīsiem, bietēm, tomātiem, gurķiem, kefīram, ūdenim? Vienas noteiktas metodes nav, tāpēc katrs var variēt ar pamata šķidruma izvēli un pievienotajām sastāvdaļām, kā vien vēlas. Svarīgākais, kas jāatceras – zupai noteikti jābūt aukstai, lai pienācīgi un garšīgi atveldzētos saulainā pēcpusdienā!
Iedvesmai piedāvājam 21 recepti – vienu par otru garšīgāku – no "Tasty" virtuālās pavārgrāmatas!
Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem
Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.
Aukstā avokado zupa
Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.
Okroška ar kefīru un kvasu
Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Okroška ar kvasu
Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Zaļais gaspačo
Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.
Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem
Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa
Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.
Aukstā tomātu zupa
Pēc nogurdinošas dienas aukstā tomātu zupa būs tā, kas tevi uzmundrinās.
Aukstā zupa ar girosu
Kefīra un marinētu biešu aukstā zupa ar girosu - sātīgākām vasaras pusdienām vai vakariņām.
Vārīta aukstā gurķu un seleriju krēmzupa
Šo vienkāršo, bet sātīgo zupu var ēst gan siltu, gan aukstu - kā labāk patīk. Dodies vasarīgā piknikā un paņem līdzi!
Skābeņu – avokado krēmzupa
Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.
Vistas okroška
Vistas okroška - ieteicama vasarā, līdzīga kā aukstā zupa, taču garšo savādāk.
Andalūzijas gaspačo recepte
Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.
Garneļu aukstā zupa
Garneļu aukstā zupa - smalkai pusdienu maltītei.
Aukstā skābeņu zupa
Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.
Aukstā kefīra zupa ar redīsiem un gurķiem
Ātri pagatavojama un vienkārša aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem, kas veldzēs tveicīgākā dienā.
Baltā aukstā zupa ar kefīru
Baltā aukstā zupa ar kefīru, kartupeļiem, gurķiem un olām.
Aukstā zivju zupa
Aukstā zivju zupa karstai vasaras dienai.