Spāņiem tas ir atspirdzinošs gaspačo, ukraiņiem – aukstais biešu borščs, bet krieviem – kvasa vai kefīra okroška. Tomēr visas šīs zupas vieno tas, ka tās tiek pasniegtas vēsas, lai veldzētos siltajās un saulainajās dienās no maija līdz pat septembrim. Kura ir tava mīļākā aukstā zupa?
Reti kurās mājās vasaras sezona un siltā laika pienākšana netiek atzīmēta ar lielu bļodu aukstās zupas. Tomēr katra saimniece to gatavo mazliet citādāk – viena izvēlas vieglāko ceļu un gatavo auksto kefīra zupu ar marinētām bietēm no burciņas, cita gatavo kvasa okrošku, kurā ir daudz gurķu un diļļu. Tik, cik ēst gatavotāju, tik arī auksto zupu versiju!
Taču kam noteikti ir jābūt aukstajā zupā? Gaļai, redīsiem, bietēm, tomātiem, gurķiem, kefīram, ūdenim? Vienas noteiktas metodes nav, tāpēc katrs var variēt ar pamata šķidruma izvēli un pievienotajām sastāvdaļām, kā vien vēlas. Svarīgākais, kas jāatceras – zupai noteikti jābūt aukstai, lai pienācīgi un garšīgi atveldzētos saulainā pēcpusdienā!