Līdzīgi, kā zemeņu sezonā tās iegādājamies kilogramiem, lai saglabātu ziemai, to pašu varam darīt ar rabarberiem. Un tieši šobrīd, kad skābeno, kraukšķīgo kātu īstā sezona.
Kā rabarberus sagatavot ziemai? Visdrošākais un pazīstamākais variants ir saldēšana – tīrus, sagrieztus rabarberus pilda trauciņos vai maisiņos, un saldētavā iekšā. Tomēr ir vēl tik daudz citu, radošāku variantu.
Piemēram, no tiem sanāk ļoti gardi ievārījumi, džemi un pat čatnijs. Ievārījumos rabarberus var savārīt vienus pašus, vai pievienot tiem kādu citu augli vai ogu, piemēram, zemenes, citronus, apelsīnus un pat banānus. Ja ievārījumam pievienosi arī kādu garšaugu, piemēram, piparmētru vai baziliku – tas piešķirs interesantas garšas noti, kā arī svaigu aromātu.
Vēl no rabarberiem var pagatavot sukādes, kompotu, sīrupu vai sulu. Sīrupa pagatavošanai nebūs nepieciešama termiska apstrāde – vajadzēs vien cukuru, rabarberus un mazliet pacietības. Bet, ja ir vēlme iegūt izteiktas garšas sulu, tad rabarberus pirms tam sarīvē un tikai tad izspiež no masas sulu – tā tiks iegūts vairāk šķidruma.
Lai labi garšo!
Rabarberu un banānu džems
Ziemas rezervju plaukta neparastais viesis – rabarberu džems ar banāniem. Saldie banāni parūpēsies par to, lai rabarberu skābums nenomāktu džema garšu.
Zemeņu un rabarberu ievārījums ar piparmētrām
Klāt laiks, kad zemenes ir gatavas un arī rabarberi vēl ir ēdami. Pagatavo atsvaidzinošo zemeņu un rabarberu ievārījumu. Izmanto ievārījumu cukuru 1:3, tad ievārījums nebūs pārmērīgi salds, bet patīkami skābens. Ja izmanto parasto cukuru tad uz 1 kg zemeņu un rabarberu jāņem 1 kg cukura.
Rabarberu un sīpolu čatnijs
"Tētis sadeva līdzi kaudzi rabarberu, kuri jau Rīgas gaisā sāka lēnu nāvi, tāpēc ar steigu kaut ko vajadzēja pasākt. Sāku domāt – ko nekad neesmu taisījusi? Čatniju! Nu, lai iet!" receptes rašanās stāstu atklāj autore Elīna Kursīte.
Rabarberu sīrups bez vārīšanas
Lai gan nav nekā veldzējošāka par tīru ūdeni, arī rabarberu sula, kas pagatavota no sīrupa, būs labs spirdzinājums karstā vasaras dienā - arī tajā laikā, kad rabarberu sezona būs jau cauri. Šīs receptes priekšrocība - nav nepieciešams neko karsēt, sterilizēt vai pasterizēt.
Rabarberu čatnijs
Pikantai piedevai gaļas ēdieniem vai sieram - rabarberu čatnijs.
Skābenais rabarberu krēms kūkām, eklēriem un pankūkām
Kad rabarberu ir vairāk nekā vajag un plātsmaizes cept arī jau vairs nav lustes, pagatavo šo krēmu, kas ledusskapī var glabāties nedēļām, lai to pēc tam izmantotu kēksiņu, eklēru pildīšanai vai pankūku garnēšanai.
Rabarberu ievārījums
Rabarberu sezona ir klāt! Piedāvājam recepti rabarberu ievārījumam, lai šos pavasara dārgumus sagatavotu uzglabāšanai ziemai. Lieliski derēs uzziešanai uz grauzdētas maizītes vai pīrāgu pildīšanai un desertu gatavošanai.
Rabarberu sula ziemas krājumiem
Vēsos rudens vakaros par agrās vasaras sauli atgādinās garda rabarberu sula.
Rabarberu kompots
Rabarberu kompots vasaras garšas iekonservēšanai.
Rabarberu sīrups vasarīgai limonādei
Rabarberu sezonā jādomā arvien jauni veidi, kā likt lietā raženos kātus. Piedāvājam pagatavot gardu rabarberu sīrupu, ko vari izmantot vasarīgas limonādes pagatavošanai. Bērni pavisam noteikti būs sajūsmā!
Rabarberu un citronu ievārījums
Rabarberu - citronu ievārījums, ko lietot baudot savas iecienītākās pankūkas.
Rabarberu - apelsīnu ievārījums
Rabarberu - apelsīnu ievārījums, baltmaize un piena glāze, tas kopā ļaus baudīt laiku sajūtu.
Sasaldēti rabarberi ķīseļiem un kūkām arī ziemā
Vasaru grūti iztēloties bez rabarberu plātsmaizēm un klimpu zupas, bet ko iesākt ziemā? Ir risinājums - sasaldē rabarberus, lai arī gada saltākajā laikā varētu gatavot gardus desertus.
Rabarberu un banānu ievārījums
Vienkārši un ātri pagatavojams rabarberu - banānu ievārījums - drīzai apēšanai.
Rabarberu sukādes
Rabarberu sukādes – vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt pavasara garšu.
Rabarberu un zemeņu ievārījums ar ingveru
Saldās zemenes salikumā ar skābenajiem rabarberiem un pikanto ingveru rada pārsteidzoši gardu garšu kombināciju.
Ātrais rabarberu–banānu ievārījums
Rabarberu - banānu ievārījums labi garšos gan kā piedeva pankūkām, gan krekeriem, gan uz baltmaizes šķēles.