Klasiska izvēle aukstajām zupām, kuru gatavošanā bietes nav nepieciešamas, ir tomāti – no tiem sanāks ļoti atsvaidzinoša un piecās minūtēs pagatavojama gaspačo zupa, ko iecienījuši ļaudis Spānijā. Bet, ja gribas ko mūsu garšu kārpiņām pazīstamāku, pagatavo Krievijā populāro okrošku ar kefīru un kvasu. Aukstajās zupās iederēsies arī gurķi un redīsi – tos var pievienot gan tomātu gaspačo, gan kefīra aukstajām zupām.
Lai auksto zupu atvēsinātu ātrāk, izmanto par pamatu šķidrumus, kas tik tikko izņemti no ledusskapja. Bet, ja aukstās zupas bāze ir ūdens, tad zupai vari pievienot arī kādu ledus gabaliņu. Auksto zupu gatavošanas trakumā noteikti nedrīkst aizmirst gan par garšvielām, gan garšaugiem – papildini zupu ar sāli, pipariem, kā arī sakapātiem lociņiem, dillēm, pētersīļiem, baziliku, piparmētrām vai kādu citu zaļumu.