Fetas varā: idejas un receptes, ko gatavot no sāļā siera
Tasty
Mīkstais, patīkami sāļais, uz mēles kūstošais un tik dažādi pielietojamais fetas siers, šķiet, nekad neapniks garšu kārpiņām. Arvien biežāk par šo siera paveidu atceramies siltajā sezonā, kad galdā tiek servēti svaigie salāti, tāpēc laiks atklāt kādu jaunu recepti ar fetas sieru galvenajā lomā.
Viena no fetas siera klasikām ir grieķu salāti, kur tā sāļo noskaņu ideāli papildina svaigo dārzeņu klātbūtne un riekstu kraukšķīgums. Taču tas nebūt nav vienīgais veids, kā likt lietā kārdinošo sieru. Svaigā veidā tas labi sader arī salātos ar zemenēm, vārītiem kartupeļiem, garnelēm, kuskusu, bulguru, taču vēl pārsteidzošāku garšu atklājumu piedzīvojusi, pagaršojot arbūzu kopā ar fetas sieru – ideāls saldā un sāļā balanss!
Maldīgs ir uzskats, ka fetas siers derēs vien salātos svaigā veidā, arī cepts tas savu labo garšu attaisnos. Liec uz picas, karstmaizēm, pildi pīrāgos, sāļajās tartēs, sadrupini to pāri, cepot dārzeņus vai pildot tos, un pat grilē!
Ja esi vēl neparastāku garšu meklējumos, kaut reizi izmēģini fetas sieru izcept. Tā kā tam ir tik izteiksmīga garša, to var vienkārši izcept mazos trauciņos, apziežot ar pesto, bet uz grila to var ietīt folija pauniņā un brīdi pakarsēt – siltā veidā siers atrādīs vēl nepieredzētas garšu nianses.
Fetas siers ir pateicīgs dažādu smēriņu un mērču gatavošanā – pievieno to sadrupinātu jogurta mērcei, no pupiņām gatavotam humusam vai vienkārši smērē uz grauzdētas maizītes, pa virsu liekot svaigas tomātu šķēles.
Derīgi zināt!
Lai arī veikalu plauktos var atrast visai daudz fetas tipa sierus, un tā dēvējam arī citus baltus, sāļus un mīkstus sierus, ne visi atbilst tā nosaukumam. Fetas sieram Eiropas Savienībā ir PDO (aizsargāta produkta izcelsme) statuss, un tas nozīmē, ka šajā vārdā var saukt tikai tādu sieru, kas gatavots pēc tradicionālas receptes dažos Grieķijas reģionos un kura gatavošanā izmanto aitas pienu vai aitas un kazas pienu.
Fetas sieram raksturīgs tas, ka iepakojumā būs šķidrs sālījums, kurā siers noturēts, tāpēc tad, kad sieru no tā izņem un šķidrums vairs nav saskarsmē ar sieru, tas ātri izžūs un zaudēs garšu. Tieši tāpēc pērc sieru tik lielā iepakojumā, cik daudz plānots teju vienā ēdienreizē izmantot, bet, ja ir iespējams, šķidrumu pārlej pāri sieram, pārliekot to trauciņā, lai tas tik ātri neizžūst.
Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru
Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.
Gaļas bumbiņas ar fetas siera piedevu iegūst patīkamu, viegli pikantu un vienlaicīgi smeķīgu garšas niansi. Tās pasniedz ar makaroniem un tomātu mērci, bet makaronu vietā var pasniegt kartupeļu biezputru. Bumbiņām tiek izmantota vienādās daļās jaukta liellopa un jēra gaļa, bet var izmantot arī tikai liellopa gaļu vai tikai jēra gaļu.
Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.
Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē
Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.
Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem
Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Silta uzkoda kopīgam vīna vakaram ar draugiem atmiņām par vasaru, jūru un siltajām dienvidu naktīm. Vīstoklīšiem var izmantot svaigas vīnogu lapas vai jau gatavas, konservētas sālsūdenī.
Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes
Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.
Tiem, kuriem veselība neļauj uzturā lietot glutēnu saturošus produktus, picas pagatavošana noteikti nav šķērslis, ja vien receptē ievērota pareiza mīklas pagatavošana. Šo recepti vērts pamēģināt gan bezglutēna piekritējiem, gan visēdājiem, jo rezultāts patīkami pārsteigs katru skeptiķi.
Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru
Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.
Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit