Kad zemenes svaigā veidā jau novērtētas un garšu kārpiņas teju vai izlepušas, vasaras garšu var pagarināt, liekot lietā ogas dažādos ēdienos, turklāt gan saldos, gan sāļos. Kas attiecas uz saldajiem ēdieniem, klasika, protams, ir plombīra saldējums vai putukrējums ar svaigām ogām, bet nesmādē arī plātsmaizes, tartes, augļu salātus, smūtijus un sorbetus. Svaigās zemenes ir kā radītas siera kūku gatavošanai, tāpat ogas savu labo garšu pierādīs dažādos kārtojumos un desertos ar krēmiem.
Raksturojot sāļās interpretācijas, zemenēm ir ideāla saderība ar dažādiem sāļiem produktiem, piemēram, pūdēto sieru vai kādu cieto sieru, prošuto, grilētu gaļu, sparģeļiem un citiem labumiem. Tieši tāpēc zemenes to sezonā plaši pielieto dažādos salātos, uzkodās, un to vērts iemēģināt arī mājas virtuvē.
Ņem vērā!
Tā kā zemenes ir izteikti jutīgas un ātri sabojājas, mazgā tās tikai pirms ēšanas. Ja esi nopircis vairāk ogu, nekā plāno tajā brīdī apēst, liec tās nemazgātas ledusskapī. Savukārt padomus, kā nopirkt labākās zemenes, lasi šeit.
Zemeņu tarte ar citronu krēmu
Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.
Bezē rulete ar zemenēm
Vasarai piestāv gaisīgi un viegli deserti, tāpēc ierastās biskvīta ruletes vietā jāizbauda kārdinošā bezē rulete, ko lieliski papildina svaigo zemeņu klātbūtne.
Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem
Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.
Zemeņu un saldējuma kokteilis
Vasaras klasika – svaigu zemeņu un plombīra saldējuma kokteilis. Ja vēlies, lai vēsais kokteilis vēl vairāk garšotu pēc zemenēm, plombīra vietā izmanto zemeņu saldējumu.
Zemeņu un piparmētru mohito
Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.
Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka
Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.
Ātrā zemeņu kūka iesācējiem
Ātri pagatavojama un vasarīga zemeņu kūka, kas izdosies pat iesācējam.
Zemeņu daikiri
Zemeņu daikiri jeb "daiquiri" kokteilis romantiskam vakaram vai saulainai un siltai pēcpusdienai.
Šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti
"Uz darbu pirms svētku pasākumu pagatavoju gardās vecīša "cepurītes". Lai ekonomētu laiku izmantoju veikalos pieejamās sauso maisījumu sagataves šokolādes kūkām," par savu recepti raksta Kristīne. Recepte pretendē uz vērtīgo balvu Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Mocarellas salāti ar zemenēm
Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.
Atspirdzinošais zemeņu un jogurta saldējums
Kas gan būtu vasara bez saldējuma! Kamēr vēl zemeņu laiks rit pilnā sparā, pagatavo šo zemeņu, jogurta saldējumu uz kociņa, lai iepriecinātu ne tikai sevi, bet arī mazākos kārumniekus.
Svaigā zemeņu siera kūka
Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.
Cepeškrāsnī gatavotas zemenes ar citronu un maskarpones krēmu
Zemeņu prieki nebeidzas – šoreiz vēderus tās priecēs nedaudz citādākā formā. Vai esi pamēģinājis tās ēst siltas? Ja nē, tad šī recepte būs tieši laikā! Sulīgās zemenes cepeškrāsnī kļūs mīkstas, un tās lieliski atsvaidzinās vēsais citronu un maskarpones krēms. Kraukšķīgumam apbārsti ar savu iecienītāko cepumu drumslām.
Sangrijas saldējums ar augļiem pieaugušajiem
Šis nu ir tas kārums, kas garšos un paredzēts tiem, kam jau pilngadība – sangrijas saldējums, kuru kāri notiesāt tveicīgajās dienās. Izvēlies tādu vīnu, kam ir augļu notis. Ābolu un zemeņu vietā var izvēlēties ko citu, piemēram, bumbierus.
Pīles salāti ar zemenēm un mango
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Zemeņu tiramisu
Klasiskais itāļu deserts vasarīgās noskaņās.
Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm
Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.
Zemeņu un putukrējuma krēms
Zemeņu un putukrējuma deserts ir supergards - gatavo, cik gribi, pāri nepaliks nekad!
Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru
Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.