zemeņu deserts saldais ēdiens saldējums vasara svētki
Foto: Shutterstock
Vai tās būtu pirmās tirgū iegādātas vietējās zemenes vai tikko dobēs noplūktas, pirmās pašu zemītē augušās zemenes ne tuvu nestāv tām, kas jau iegādājamas labu laiku. Pirmās sārtvaidzītes visticamāk kāru muti tiks notiesātas tāpat vien, noplēšot zaļās lapiņas, bet vēlāk, kad arī salikums ar pienu vai skābo krējumu kļuvis par ierastu lietu, jāmeklē iedvesma recepšu krājumos.

Kad zemenes svaigā veidā jau novērtētas un garšu kārpiņas teju vai izlepušas, vasaras garšu var pagarināt, liekot lietā ogas dažādos ēdienos, turklāt gan saldos, gan sāļos. Kas attiecas uz saldajiem ēdieniem, klasika, protams, ir plombīra saldējums vai putukrējums ar svaigām ogām, bet nesmādē arī plātsmaizes, tartes, augļu salātus, smūtijus un sorbetus. Svaigās zemenes ir kā radītas siera kūku gatavošanai, tāpat ogas savu labo garšu pierādīs dažādos kārtojumos un desertos ar krēmiem.

Raksturojot sāļās interpretācijas, zemenēm ir ideāla saderība ar dažādiem sāļiem produktiem, piemēram, pūdēto sieru vai kādu cieto sieru, prošuto, grilētu gaļu, sparģeļiem un citiem labumiem. Tieši tāpēc zemenes to sezonā plaši pielieto dažādos salātos, uzkodās, un to vērts iemēģināt arī mājas virtuvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!