Kārtojuma gatavošanai vajadzēs dziļāku trauku – bļodu, glāzi vai deserta trauciņu. Ja trauks būs caurspīdīgs, deserts glaunāk izskatīsies, pat burciņā pasniegts!
Kārtojuma pamatā var ņem sasmalcinātus cepumus, pāri palikušo biskvītu, kas sadrupināts, bezē vai vienkārši saldus krēmus, bet to visu gardi papildināt ar augļiem vai ogām pēc izvēles. Ziemā augļi un ogas var būt saldēti, bet vasarā izvēlies visu svaigo un sezonālo.
Garšu kontrastam izvēlies saldu krēmu un skābenas piedevas, un otrādi, lai būtu patīkams balanss, bet dekorēšanai izmanto kādu ogu un piparmētru lapiņas. Desertu gatavo vairākās kārtās, lai katrā kumosā sajustu gan kraukšķīgumu, gan krēmīgumu jeb visu kārtu labumus.
Cepeškrāsnī gatavotas zemenes ar citronu un maskarpones krēmu
Zemeņu prieki nebeidzas – šoreiz vēderus tās priecēs nedaudz citādākā formā. Vai esi pamēģinājis tās ēst siltas? Ja nē, tad šī recepte būs tieši laikā! Sulīgās zemenes cepeškrāsnī kļūs mīkstas, un tās lieliski atsvaidzinās vēsais citronu un maskarpones krēms. Kraukšķīgumam apbārsti ar savu iecienītāko cepumu drumslām.
Fiksais deserts no bezē un saldētām ogām
Šis ir deserts, ko ērti pagatavot reizēs, kad gaidāmi pēkšņi viesi vai arī pašiem jādodas ciemos, bet ar veikalā pirktu kūku negribas samierināties. Gardais ogu un bezē saldais pazudīs neticamā ātrumā, un skaidrs, ka ar vienu porciju nepietiks.
Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē
Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Kārtojums ar baltās šokolādes krēmu, maizcepumu drupačām un svaigām ogām
Ātri pagatavojamu desertu receptes nekad nevar būt par daudz, jo pēkšņi viesi un negaidīta kāre pēc kaut kā salda nudien nav tās retāk sastopamās situācijas, tāpēc šī recepte, kurā talkā tiek ņemti "Selga Nature" auzu maizcepumi, ir kā radīta gan ikdienas saldajiem brīžiem, gan svētkiem.
Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'
Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.
Maigais rabarberu un vaniļas želeju kārtojums
Viens no skaistākajiem kārtainajiem desertiem, kas redzēts. Rabarberu želeja mijas ar vaniļas mērces želeju, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar saldo un nedaudz skābeno garšu.
Gardais ogu un jogurta brokastu kārtojums
Veselīgais un olbaltumvielām bagātais jogurta kārtojums garšas ziņā neatpaliek no restorānos piedāvātajiem desertiem, tomēr tajā ir krietni mazāk kaloriju, kā arī kārtojums rada sāta sajūtu un attur no vēlmes našķēties dienas gaitā.
Cepumu un plūmju kārtojums ar krēmsiera krēmu
Vienkāršs un gards deserts - plūmju un cepumu kārtojums ar krēmsiera un skābā krējuma krēmu. Recepti piedāvā Signe Meirāne ("Četras Sezonas").
Fiksais deserts ar zemenēm un skābo krējumu
Zemenes ar pienu iemieso īstenu vasaras garšu, taču arī šī kombinācija reizēm kļūst apnicīga. Šādās reizēs pienu aizstāj ar skābo krējumu un būsi patīkami pārsteigts, cik labi kopā šīs sastāvdaļas sader.
Slinkā 'Pavlova' jeb bezē ar ogām
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Skābā krējuma, cepumu un biezpiena krēms ar persikiem vai mellenēm
Divas idejas desertam - skābā krējuma un cepumu krēms, kas gatavots no biezpiena un saldā krēmsiera "Rasa". Receptes piedāvā Signe Meirāne no "Četrassezonas.lv".