Foto: Shutterstock
Atceros, bērnībā, kad ēdām pirmos jaunos kartupeļus no sava dārza, mamma mums ar brāli viegli uzsita ar ēdamkaroti pa pieri – jo tad būšot laba kartupeļu raža. Un arī tagad, ik gadu, kad jūnijā baudām pirmos tupenīšus, cenšos šo varbūt nedaudz smieklīgo rituālu atkārtot.

Viens, divi, trīs… Nu, labi, dod arī ceturto un piekto! Vislabākie, šķiet, ir tie mazie bumbulīši, vārīti ar visu plāno un trauslo miziņu, pasniegti ar svaigām dillēm un sviestu. Kad pirmie jauno kartupeļu prieki izbaudīti, var ķerties arī pie kā sarežģītāka, papildinot maigo garšu ar dažādiem akcentiem. Kurš gan spēj atteikties no vasaras klasikas – jaunajiem kartupelīšiem ar gaileņu mērci un mazsālītiem gurķīšiem?

Bet kamēr gailenes vēl pieejamas vien dažos mežos un silos, kā arī tirgū par bargu naudu, ļaujies citiem eksperimentiem! Palutini ģimeni brīvdienu rītā ar jauno kartupeļu omleti, ko tagad nereti mēdz smalki dēvēt par fritatu, pagatavo vācu kartupeļu salātus ar mazsālītiem gurķēniem vai izmēģini kartupeļus Vidusjūras gaumē – ar tomātiem. Bet, ja prāts nesas uz pīrāgiem, izmēģini sāļo kārtainās mīklas plātsmaizi jeb tarti ar jaunajiem kartupeļiem. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!