plovs uzbeku virtuve rīsi pusdienas vakariņas
Foto: Shutterstock
Latviešu virtuvei plovs it nemaz nav sveša maltīte – ja reiz pagatavots, tas tiek kāri notiesāts neticamos ātrumos. Īsteni plova cienītāji par vienīgo patieso uzskata uzbeku plovu, tomēr šī ēdiena variāciju ir tik daudz, ka katrs var izvēlēties sev tīkamāko. Tāpēc izvēlējāmies 12 receptes, kas debešķīgi garšos vakariņās un arī nākamajā dienā pusdienās.

Visiem ir skaidrs, ka tautā iecienītās receptes ir vien variācija ap īsteno Uzbekistānas plovu – autentiskās receptes pagatavošana aizņem teju pusi dienas. Tāpat, īstenā uzbeku plovā noteikti nebūs tomātu mērces, jo oranžā krāsa tiek iegūta no kurkuma, bet garšas pastiprināšanai tiek izmantots kumins. Tāpat svarīgi ir tas, ka plovā ir jābūt jēra gaļai, bet rīsi pirms sautēšanas kopā ar pārējām sastāvdaļām nedaudz jāapcep.

Tomēr, arī atvasinātās receptes nav peļamas. Pielāgojot vēlmēm, plovu var pagatavot arī bez gaļas, ar sēnēm, vistas gaļu, cūkgaļu vai liellopa gaļu. Galvenais neaizmirst pašu svarīgāko konceptu – visu gatavot vienā katlā. Lai labi garšo!

Tradicionālais uzbeku plovs Laura Aleksejeva gaumē

Foto: Publicitātes foto

Plovs nudien ir aizmirsta vērtība, par kura pagatavošanu atceramies vien retu reizi, tomēr velti. Restorāna "36. līnija" šefpavārs Lauris Aleksejevs piedāvā itin vieglu recepti, kā pagatavot autentisko plovu uzbeku gaumē.

Lasīt vairāk

'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.

Lasīt vairāk

Plovs ar jēra gaļu krievu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Plovs vienmēr būs garšīga izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No uzbeku virtuves nākušais ēdiens nav svešs arī mūsu garšu kārpiņām. Iepriecini mīļos un pagatavo plovu krievu gaumē – ar jēra gaļu, koriandru un mīkstiem, garšīgiem rīsiem.

Lasīt vairāk

Plovs - visbagātīgākais un īstākais

Foto: Shutterstock

Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.

Lasīt vairāk

Īstais uzbeku plovs

Foto: Shutterstock

Īstais uzbeku plovs - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas plovs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.

Lasīt vairāk

Plovs ar jēra gaļu

Foto: Shutterstock

Plovs ar jēra gaļu derēs gardai maltītei gan ikdienā, gan ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Plovs no maltās gaļas

Foto: Shutterstock

Improvizēts "plovs" no maltās gaļas - 15 minūtes sagatavošanas darbiem, pēc tam ēdiens pats vārās!

Lasīt vairāk

Plovs ar vistas fileju un kariju

Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Plovs cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgs mielasts lielākam ciemiņu pulciņam - plovs cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Sēņu plovs

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sēņu plovs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!