Sēņu bums nav beidzies – ja par gailenēm priecājamies jau pāris nedēļas, nu laiks pienācis gardajām baravikām. Sēņotāji zina stāstīt, ka tās, lai gan neesot visur, visvairāk varot salasīt Vidzemes pusē. Tad nu tā – ko garšīgu pagatavot, ja sanācis tikt pie groziņa ar baravikām?
Visvieglākais variants, protams, ir klasiska sēņu mērcīte. Tomēr baravikas izcili gardas būs arī kādā zupā, piemēram, kopā ar sieru vai grūbām. Ja nu gribas sātīgāku maltīti, baravikas var sacept ar kādu cauraudzīša gabalu vai teļa gaļu.
Ziemai nelielās baravikas visai ērti būs iemarinēt burciņās. Ja mājās ir cepeškrāsns, ar tās palīdzību var pagatavot arī kaltētas baravikas un pat baraviku pulveri. Atliek vien sēnes salikt uz cepešpannas, ielikt krāsnī, kas uzkarsēta ne vairāk kā līdz 90 vai 100 grādiem, un kaltēt. Pēc tam sēnes var sabērt sausā burciņā un aizvākot vai saberzt pulverī, kas noderēs zupām, mērcēm un citiem ēdieniem.
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru
Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.
Sēņu risoto ar mandelēm un salviju
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti
Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!
Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem
Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Cepta teļa gaļa ar baravikām
Cepta teļa gaļa ar baravikām - pamatēdienam vai gardai uzkodai. Pasniedz ar svaigajiem lapu salātiem.