Tā kā augustu sola lietainu, varam cerēt, ka sēņošanas lielie prieki vēl tikai priekšā. Šomēnes noteikti jāturpina baudīt gaileņu mērces, jāgatavo baraviku zupa un jākonservē sēnes ziemai, kā nu vien iespējams. "Tasty" komandas pēdējā laika atklājums ir dārzeņu ruletes – to pamatni pagatavo no kartupeļiem un burkāniem, bet pēc tam pilda iekšā krēmsieru, šķiņķi vai, protams, sēnes. To arī noteikti iesakām pamēģināt!
"Jūlija ogu laiks vēl kādu laiku iestiepsies augustā, eksotiskie augļi pašā pilnbriedā pieejami gan tirgū, gan lielveikalos, pašu dārzā aug pirmie sakņu dārzeņi un augļu kokos jau gatavojas ilgi gaidītā raža ar plūmēm, bumbieriem, vasaras āboliem. Augusts ir īstais laiks, kad uz nebēdu saēsties visus dārza labumus vēl svaigā veidā, neaizmirstot par konservēšanu vēlākiem mēnešiem. Šis laiks man vienmēr asociēsies ar cūku pupām, kas vienkārši novārītas sālsūdenī, pēc tam no pākstīm lupinātas un baudītas kāru muti. Tās noteikti jāizbauda arī šogad!" ar savu augusta garšu dalās "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane.
Atliek tikai piekrist, jo cūku pupas patiešām ir tas, ko šomēnes izbaudīt uz nebēdu. Pie reizes nevajadzētu arī aizmirst kaut nelielu daļu no tām izlobītā veidā noglabāt ziemai. Katram gadījumam, lai pārsteigtu mājiniekus un cūku pupas celtu galdā, piemēram, janvārī. Tā kā ar 1. augustu drīkst ķert nēģus, arī tos beidzot varam ēst uz nebēdu. Vēl starp augusta veltēm noteikti jāierindo jaunie kāposti, ziedkāposti, sviesta pupiņas, jaunās bietes un arī kabači.
Bet, domājot par kārumniekiem, jāizbauda arī ogu un augļu plātsmaižu un desertu laiks. Kārtainie deserti, karsti burbuļojoši "krambli" ar drumstalām, siera kūkas ar svaigām ogām – gatavo visu, ko vien sirds kāro!
Un kā garšos tavs augusts?
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Biešu salāti ar cūku pupām
Cūku pupas un bietes manuprāt ir ļoti laba kombinācija, bet to jau noteikti ikviens zināja - jo biešu salāti ar pupiņām ir klasika. Tik par cūku pupu pielietojumu šādā receptē nez kāpēc daudzi brīnās... Pupas jau paliek pupas. Protams, cūku pupām ir cita garša, un varbūt, ka tās pat labāk sader kopā ar bietēm.
Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'
Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!
Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem
Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem - sāta sajūtai.
Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo
Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.
Ceptu plūmju saldējums
Burvīgs augusta saldējums, kura garšas buķetē izceļas karamelizētās plūmes un medus.
Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts
Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Viltotie kāpostu tīteņi
Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
Cepts saldējums ar ogu mērci
Cepts saldējums – kaut ko tik šķietami nesavienojamu var baudīt tikai restorānā, noteikti nodomā ne viens vien pēc virsraksta izlasīšanas. Tomēr receptes izmēģinātāji atzīs, ka tas itin nemaz nav tik sarežģīti. Atliek vien vadīties pēc norādēm, pacietīgi gatavot un tad kāru muti baudīt šo gardumu, kas, brīdinu, tiks apēsts vairāk, nekā plānots.
Gaisīgā ogu kūka ar bezē
Ar kūkas cepšanu lielākoties asociējam kaut ko laikietilpīgu, tomēr šīs kūkas gatavošana parāda pretējo, kūku var pagatavot pat stundas laikā. Pamatnei jāsagatavo smilšu mīkla, kas prasīs dažas minūtes, bet pildījumam jāsaputo olbaltums un jāiecilā ogas, cepšanu paveiks krāsns, un kūka būs gatava baudīšanai!
Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka
Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Melleņu biskvītkūka ar ogām un baltās šokolādes krēmu
Sulīga, ar prāvu daudzumu vasaras ogām un atsvaidzinoša – tāda ir šī kūka, kas tapa mammas dzimšanas dienai par godu. Nebūt nav tā, ka šādas kūkas pagatavošana ir neiespējamā misija, atliek tikai apbruņoties ar vēlmi, vadīties pēc norādēm, un varēsi lepoties ar pašgatavotu un ellīgi garšīgu kūku.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Saldā melleņu zupa
Auksta un salda zupa no mellenēm – kas gan var būt labāks! Mellenes pirms tam novāra apelsīnu sulā, bet pēc tam, krēmīgākai garšai, papildina ar saldo krējumu.
Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas
Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.
Dārzeņu rulete ar krēmsiera un šķiņķa pildījumu
Ik pa laikam uz "Facebook" sienas izlec kāds video, ar ko dalījušies draugi, un tajā redzams, kā kādas čaklas rokas minūtes laikā pagatavo ļoti kārdinošas receptes. Paskatos, nosmejos, ka tas nevar būt tik viegli, un noglabāju ar domu, ka "gan jau kādreiz pagatavošu". Liktenīgā reize beidzot pienāca un lūk, jūsu vērtēšanai kartupeļu un burkānu rulete – izcili kārdinoša, sātīga un garda. Lieki piebilst, ka no šķīvjiem pazuda zibenīgi.
Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci
Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.
Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru
Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.
Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru
Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.
Ceptas kabaču ripiņas
Ja ir viena lieta, kas savā būtībā atgādina par to, ka ir vasara, tad tie ir jaunie kabači. Jūliju ar sajūsmu gaidu, jo zinu, ka beidzot, beidzot ir tas laiks, kad var tikt pie vienkāršā kāruma – ceptām kabaču ripiņām. Šis variants būs ideāls tad, ja nepatīk sarežģītas lietas – atliks vien kabačus apviļāt miltos, sakultā olā un apcept uz pannas.
Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts
Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.
Plātsmaize ar drumstalām un plūmju ievārījumu
Garda un vienkārši pagatavojama plātsmaize ar plūmju ievārījumu un mandeļu skaidiņu drumstalām. Patīkamu garšu piešķirs ievārījuma saldums un mīklas sastāvā esošie mandeļu milti.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Arbūzu gaspačo
Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.
Siera kūka ar mellenēm atvasaras baudīšanai
Lai vai kā negribētos to atzīt, tomēr gada karstākā sezona pietuvojusies izskaņai, un 1. septembris jau klauvē pie durvīm. Taču septembra pirmā diena ir svētki, un kas gan būtu svētki bez kūkas? Neatkarīgi no tā, vai 1. septembris jūsmājās ir svētku diena vai nē, šī kūkas recepte ir tā vērta, lai to pagatavotu un gardu muti notiesātu gabaliņu, vai pat divus.
Pildīti jaunie kabači ar malto gaļu un sieru
Ļoti vienkārša un garda recepte, kā likt lietā jaunos kabačus. Atliek vien sapildīt ar malto gaļu un sieru, ielikt cepeškrāsnī un pusstundas laikā maltīte gatava!