Ja jau sēnes veiksmīgi salasītas, tad noteikti kaut kas jāpagatavo tūlītējai apēšanai. Kreptīgu sēņu mērci ar jaunajiem kartupelīšiem, krēmzupu, kādu sacepumu, ar sēnēm sapildītus kabačus vai sacept lomu salātiem. Ja gaidāmi viesi, noderēs recepte ar kārtainās mīklas pīrādziņiem, ko rotā apceptas sēnes ar ķirštomātiem, bet bērniem noteikti garšos makaroni ar krēmīgu sēņu mērci.
Ja nu gadījumā salasīts tik daudz, ka paliek pāri arī pēc ēšanas, kaut ko būtu vērts noglabāt ziemas mēnešiem, un te nu talkā nāk ''Tasty'' ar labiem padomiem un receptēm – marinētas, saldētas, kā nu kuram labāk tīk.
Grilētas sēnes ar laima spirgtumu
Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem
Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti
Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!
Gaileņu mērce ar speķi
Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Sātīgā baraviku krēmzupa
Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.
Gaileņu žuljēns
Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.
Atvasaras meža garša burciņā jeb Noderīgi padomi sēņu konservēšanai
Ja vēlamies arī ziemā ēst gardās, pašu vāktās sēnes, laiks rosīties virtuvē! Sālītās sēnes noderēs sēņu salātu vai sēņu plācenīšu pagatavošanai, kaltētās sēnes ir ideāla piedeva zupām un mērcēm, bet marinētas sēnes ir gandrīz kā delikatese - tās būs izcila uzkoda vai piedeva pie jebkura ēdiena! Kā marinēt baravikas, bekas un citas sēnes, stāsta portāla Cālis.lv Virtuves foruma lietotāja Sancho.
Gaileņu risoto
Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru
Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.
Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu
Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Smalkie pastas gliemežvāciņi ar sēnēm krējuma mērcē
Mazie pastas gliemežvāciņi jeb orecchiette ir lieliski piemēroti, lai tos pagatavotu maigā saldā krējuma mērcē. Klāt pievienotās apceptās sēnes un pētersīļi pacels septītajās debesīs ar katru apēsto kumosu. Iepriecini sevi un mīļos pusdienās!
Marinētas sviesta bekas
Marinētās sviesta beciņas ziemā būs īsts kārums, atgādinot par sēņu vasaru. Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves arhīva.
Sviestā sautētas sēnes ar polentu
Restorāna cienīga maltīte – sviestā sautētas sēnes, ar ķiršu tomātiem, kukurūzas miltu putru polentu un Parmezānu pikantumam. Maltīte būs garšām bagātīga un maiga. Pasniedz kā pamatēdienu pusdienās vai pirmo ēdienu bagātīgās vakariņās.
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem
Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.
Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem
Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
Vistas gaļas un sēņu žuljēns
Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.