Joprojām dedzīgi turpinām sēņot un meklēt to īsto vietu, kur baravikas sastājušās rindiņās viena aiz otras. Un ne tikai baravikas – zupās savārītas un burciņās iemarinētas tiks arī visas citas ēdamās sēnes, jo šis laiks ir jāizbauda! Tāpat noteikti nevaram aizmirst, ka nu jau sakņu dārzeņi zemē ir pietiekami nobrieduši un gaida to brīdi, kad aiz lakstiem tiks izrauti, noskaloti un pagatavoti visdažādākajos veidos.
Kā būtu ar spēcinošiem biešu salātiem vai krāsnī ceptiem burkāniem? Vai kartupeļu kūku, sacepumu, ruleti un biezeni? Šie gardumi pavisam noteikti ir tie, kas septembri padarīs jaukāku. Un kur nu bez āboliem! Tie beidzot ir kokos nosārtojušies un ar skaļu blīkšķi krīt no ābelēm, nevarēdami vien sagaidīt, kad tiks uz kādas plātsmaizes vai ievārījuma burciņā.
"Septembris viennozīmīgi ir mans mēnesis! Tā kā šajā mēnesī svinu dzimšanas dienu, ar lielu prieku katru gadu domāju, kādu kūku draugiem un kolēģiem cept šoreiz, kādu ballīti rīkot un ko celt galdā, jo zinu – draugus ar sviestmaizēm neapmānīt! Šajā mēnesī nedaudz sentimentāli atskatos uz piedzīvoto vasarā, steidzu vēl iepirkt labumus "Nakts tirgū" un iesaldēt, iekonservēt vēlākam laikam, kā arī izbaudīt svaigā veidā visu to, ko daba sniedz," par to, ko baudīt šomēnes, stāsta "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane.
Pie septembra garšām viņa arī min rudens avenes, baravikas un pēdējās gailenes, cūku pupas, jaunās bietes un citus gardumus, ko pagatavot visdažādākajos veidos. Lai uzkrātu vitamīnus ziemai, šomēnes arī nedrīkst aizmirst pilnām saujām noēsties brūklenes, kas nosārtojušās meža silos.
Tāds nu būs mūsu septembris. Kā garšos tavējais?
Mandeļu miltu kēkss ar aveņu glazūru
Gaisīgs un ļoti gards kēkss ar mandeļu miltiem. Papildini kēksa kukulīti ar aveņu un pūdercukura glazūru, lai būtu vēl gardāk.
Biešu salāti ar pētersīļiem un valriekstiem
Vitamīnu deva aukstajai sezonai – biešu salāti ar smaržīgiem pētersīļiem un kraukšķīgiem valriekstiem.
Kabaču krēmzupa ar grilsieru
No kabačiem ierasts cept plācenīšus, sacepumus, bet arī zupā tas lieliski attaisno savu garšu.
Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu
Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.
Sēņu kapučīno – neparasta baraviku krēmzupa
Kurš gan būtu iedomājies, ka gardo baraviku krēmzupu var pasniegt tā, lai tas izskatītos pēc kapučīno tasītes? Pamēģini arī tu šo restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina recepti.
Bumbieru un riekstu ievārījums
Īpaši gardais bumbieru un riekstu ievārījums. Izteiksmīgākai garšai pievieno mazliet rumu un vaniļu.
Kartupeļu pusītes ar sieru
Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Vienkāršais kabaču un siera sacepums
Ļoti vienkāršs un gards sacepums, kam nevajadzēs daudz sastāvdaļu. Atliks vien sarīvēt kabačus, sajaukt ar sieru, rīvmaizi, garšvielām un olām.
Marinētas gailenes
Sēņu laika klasika – marinētas gailenes burciņās. Ar burkās pievienoto garšvielu daudzumu vari variēt, aizstājot pētersīļa sakni ar mārrutku vai dilles ar kādu citu zaļumu.
Cepeškrāsnī ceptas sēņu kotletes
Sēņu kotletes, kas īpaši labi garšos, pagatavotas no paša salasītām sēnēm. Ja esi salasījis cepamās sēnes (baravikas, bekas, rudmieses), tās pirms tam vari nenovārīt.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem
Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.
Paradīzes ābolkūka ar vaniļu
Paradīzes ābolkūka - garantēta uzslava saimniecei.
Brūkleņu un ābolu ievārījums
Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.
Sēņu karbonādes
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
Līdakas kotletes
Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem
Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.
Bumbieru un kakao krēma pīrāgs
Pārsteidz un iepriecini ģimeni svētkos ar gardu saldo pīrāgu, kas pildīts ar bumbieriem un kakao krēmu.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm
Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.
Kartupeļu biezputras sacepums ar sēnēm
Kartupeļi ar sēnēm - sātīga veģetārais sacepums.
Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka
Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize
Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.
Ābolu uzpūtenis ar mannu
Ābolu uzpūtenis ikdienas saldajam ēdienam.
Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām
Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Pikantas marinētās bietes
Saldeni pikantas marinētās bietes salātiem, aukstajai zupai vai apēšanai tāpat. Marinādei izmanto ābolu sulu – tā piešķirs īpašu garšu. Ja koriandrs netīk, to var aizstāt ar ķimenēm.
Apgāztā plūmju kūka
Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.
Gaisīga ābolu kūka
Gaisīga ābolu kūka – pavisam vienkārša un tiešām garda. Kūkas mīkla būs īpaši gaisīga, bet katrs nokostais gabaliņš kusīs mutē.