Sāksim ar vienkāršām lietām – kartupeļus itin viegli ir gatavot cepeškrāsnī. Tos var sagriezt daiviņās, ievīstīt folijā vai pagatavot no tiem gardu sacepumu. Bet – vai esi iedomājies, ka no kartupeļiem sanāks gardas kotletes, kūka un pat rulete, kas pildīta ar dievīgām, apceptām sēnēm? Un neapstāsimies pie tā vien – ja neesi vēl sadūšojies, tad kaut reizi jāpamēģina mājās pagatavot lietuviešu nacionālo ēdienu – cepelīnus. Lai garšīgi!
Kartupeļu kotletes jeb plācenīši
Kartupeļu kotletes – lēti, sātīgi un gardi. Garšos lieliski kopā ar skābo krējumu un svaigajiem salātiem.
Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka
Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru
Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.
Folijā cepti jaunie kartupeļi
Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.
Kartupeļu un kale kāposta zupa Toskānas gaumē
Kreptīga un sildoša kartupeļu un kale kāposta zupa. Sātīgumam tai pievienots ne vien saldais krējums, bet arī kreptīgas, apceptas desiņas. Var gatavot ar kupātiem vai, ja pieejamas, īstām itāļu desiņām.
Klasiskie kartupeļu salāti
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem
Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.
Cepelīni ar sviesta un krējuma mērci
Ar gaļu pildītus cepelīnus tradicionāli ēd ar sacepta speķa, kausēta sviesta vai krējuma mērci. Cepelīni ir viens no pazīstamākajiem lietuviešu tradicionālajiem ēdieniem.
Divas reizes cepti kartupeļi
Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.
Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām
Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.
Krāsnī cepti kartupeļu vēdekļi ar bekonu
Ārkārtīgi labas un gardas vakariņas - krāsnī cepti kartupeļi ar bekonu, ķimenēm un sieru. Iesaku visiem, kam gribas lēti, labi un sātīgi paēst. Ij acij tīkami, ij vēderam labi!