Šoreiz viss būs citādi, jo, par laimi, Tasty krājumos ir ievērojams daudzums garšīgu veidu, kā pagatavot šo karalisko zivi.
Nenāks par ļaunu, ja gatavošanas laikā paturēsi prātā Mārtiņa Rītiņa leģendāro teicienu, ka: "Nekas, pilnīgi nekas nevar būt sliktāks par par pārceptu zivi!"
Par laimi, ir vairāki paņēmieni, kā panākt, lai lasis cepeškrāsnī ceptos vienmērīgi un lielākā gabalā neveidotos pārceptas vietas, vidum paliekot jēlam.
Viens no paņēmieniem ir cepeškrāsns apakšējā plauktiņā ielikt pannu ar verdošu ūdeni, kas uzturēs krāsnī tvaiku, šādi nodrošinot vienmērīgu cepšanas procesu.
Bet daudz vienkāršāks un drošāks paņēmiens ir zivi pirms cepšanas apsmērēt ar eļļu, apkaisīt ar sāli, vēlamajām garšvielām un cept to 15 – 20 minūtes tikai 135 grādu temperatūrā. Eļļas vietā var izmantot jebkuras citas taukvielas, piemēram, sviestu, krējumu vai jogurtu. Zemā temperatūra nodrošina to, ka zivs gaļa maigi nogatavināsies, nekļūstot sausa un stiegraina.
Lai tev būtu vairāk laika brīvdienu baudīšanai, mēs izdarījām "melno" darbiņu, atlasot septiņpadsmit, mūsuprāt, garšīgākās receptes. Salāti, vrapi, zupas, sacepumi, kotletes, uzkodas! Tev atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko un nesteidzīgi pagatavot to.
Lai lieliskas brīvdienas!
Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku
Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.
Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi
Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.
Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi
Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Laša un vārītas olas vraps
Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.
Laša kotletes ar gurķu salātiem
Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru
Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti
Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.
Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi
Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.
Cepts lasis medus un sinepju marinādē
Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.
'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu
Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.
Laša krēmzupa ar kausēto sieru
Laša krēmzupa ar kausēto sieru - kaloriju neskaitītājiem.
Zaļumos sutināts lasis
Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.
Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru
Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".
Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci
It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.
Laša sacepums ar dārzeņiem un kārtaino mīklu
Viegla un sātīga maltīte - laša sacepums ar dārzeņiem zem kārtainās mīklas "segas". Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Cepts lasis sinepju un brūnā cukura glazūrā
Lasis saldu garšvielu glazūrā ir visai neierasta, tomēr neizsakāmi garda kombinācija. Šai sakarā piedāvājam recepti, kuras pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr noteikti kļūs par vienu no iecienītākajām maltītēm jūsu virtuvē.