hačapuri ēdiens vakariņas pusdienas
Foto: Shutterstock

Kaut zināmākie gruzīnu ēdieni noteikti ir šašliks, ar suluguni sieru pildītie hačapuri pīrāgi, lielie pelmeņi jeb hinkaļi, cālis tabakā un harčo zupa, tomēr tā ir tikai niecīga daļa no šīs valsts bagātīgā kulinārā mantojuma, kurš ir tik iespaidīgs, ka vajadzētu ļoti ilgu laiku, lai nogaršotu no visa pa druskai. Tādēļ sākam ar mazumiņu un, lai sniegtu nelielu ieskatu un ierosmi turpmāk iepazīt arvien jaunas gruzīnu virtuves "pērles", apkopojām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Dodoties uz Gruziju, jāzina vietējā paraža, ka saimnieks jūtas lepns, ja pēc maltītes uz ciemiņa šķīvja ir palicis kāds neapēsts kumoss, jo tas nozīmē, ka viņš viesus pamielojis godam. Īsts gruzīns ēd daudz un ilgi, pie galda draudzīgi tērzējot. Ja gruzīnu mājās ierodas viesi, tad viņus sagaidīs milzīga ēdienu daudzveidība, skaists galda klājums un saimnieks, kurš nenogurdams uzsauks vienu tostu pēc otra un mudinās našķēties ar dažādiem mājās gatavotiem gardumiem.

Gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Šīs tautas virtuves ēdienos apvienojas fantastiski garšu salikumi, kādus nevar nobaudīt nekur citur pasaulē, tādēļ nav brīnums, ka katrs, kurš apciemo Gruziju, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem par gruzīnu virtuvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!