Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, der atcerēties par šķeltajiem zirņiem, kas ir viens no lētākajiem olbaltumvielu avotiem. Turklāt no zirņiem gatavoti ēdieni ir ļoti garšīgi un garantē ilgstošu sāta sajūtu, tādēļ būs lielisks ekonomiskas ēdienkartes papildinājums. Divi zināmākie šķelto ziņu ēdieni noteikti ir zupa un biezputra, bet tie nebūt nav vienīgie, ko var pagatavot no šķeltajiem zirņiem: uz ķiploku grauzdiņiem ziežams humuss, pikants dāls Indijas noskaņās, zirņu plācenīši ar zaļumiem, maiga krēmzupa... – tev atliek tikai izvēlēties kādu no "Tasty" kārdinošajām receptēm un pagatavot to, pievienojot nedaudz mīlestības.
Atceries, ka pirms vārīšanas zirņus ieteicams vismaz stundu izmērcēt ūdenī. Tad nokās tos, noskalo un izmanto pēc saviem ieskatiem. Ja laika nav daudz, vari izlīdzēties, tikai rūpīgi noskalojot zirņus vairākos ūdeņos, līdz ūdens vairs nav miltains. Rēķinies, ka iepriekš neizmērcēti zirņi gatavosies nedaudz ilgāk.
Interneta vietnes "Shkolazhizni" veidotāji iesaka zirņu vārāmajam ūdenim pievienot šķipsnu sodas, jo tai piemīt pākšaugus mīkstinošas īpašības. Kādēļ tā? Izrādās, sārmainā vidē produkti kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami.
Paciņa zirņu veikalā maksā mazāk nekā vienu eiro, bet, papildinot tos ar sezonas dārzeņiem (kartupeļiem, ķirbi, burkāniem, kāļiem, puraviem, selerijas sakni, sīpoliem, ķiplokiem u.c.), virtuves plauktos atrodamajām garšvielām, zaļumiem, arī saldētavas krājumos paglabātajām sēnēm, vari visai ģimenei pagatavot divu dienu katlu gardas zupas vai sautējuma.
Zirņu zupai vai sautējumam paredzētos dārzeņus un garšaugus iepriekš ieteicams apcept sviestā vai eļļā, izmantojot to pašu katliņu, kurā tiks gatavots ēdiens. Tad pievieno zirņus un katliņa saturu pārlej ar buljonu (vari to pagatavot, izmantojot sausos buljona kubiņus) vai ūdeni. Ņem vērā, ka zirņi uzbriedīs, tādēļ pēc laiciņa pārbaudi, vai nav nepieciešams pievienot vēl nedaudz šķidruma, lai iegūtu vēlamā biezuma zupu vai sautējumu.
Ja ēdienam pievieno tomātus, vai sālītus gurķus, dari to pēc tam, kad zirņi, kartupeļi un burkāni jau ir mīksti, pretējā gadījumā skābā vidē tie gatavosies daudz ilgāk.
Zirņu ēdieniem piestāv arī kūpināta gaļa. Pietiks ar pavisam nelielu gabaliņu, lai ēdienam piešķirtu jaunas garšas nianses, bet tā kā zirņi ir produkts ar augstu olbaltumvielu saturu, tad ekonomijas nolūkos gaļu var nepievienot, turklāt ēdiena garša tādēļ īpaši necietīs.
Zirņu ēdienus vari pasniegt ar skābo krējumu, bezpiedevu jogurtu, jogurta-ķiploku mērci vai kokosriekstu pienu.
Ja izvēlēsies maltītei kādu no šķelto zirņu receptēm, badā noteikti nepaliksi!
Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci
Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.
Grūbu putra jeb 'Pancaks ar cymusu'
"Sātīgo putru vāra, ja ēdāju būs vismaz desmit, jo, kaut rezultāts ir varen garšīgs, gatavošanas process ir visai laikietilpīgs," Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piedāvā Dagdas Tūrisma informācijas centrs.
Vienkāršā šķelto zirņu biezputra
Šķelto zirņu biezputra sātīgai maltītei.
Zirņu zupa
Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna “YOLO” šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku
Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.
Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.
'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas
Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.
Zirņu plācenīši ar zaļumiem
Ēdiens ne tikai gavēņa laikam – zirņu plācenīši ar dillēm.
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Veģetārā šķelto zirņu zupa
Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra garšīga tāpat vai apcepta, kopā ar krējumu vai sīpoliem.
Zirņu - saldā krējuma biezeņzupa
Sātīga zirņu biezzupa ar saldo krējumu - drēgnajiem rudens vakariem.
Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi
Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.
Šķelto zirņu un ribiņu zupa
Sātīgu pusdienu šķelto zirņu - ribiņu zupa.