Veikalā izvēlies tādus granātābolus, kas pataustot liekas blīvi. Augļiem jābūt lieliem, lai tie iegultu plaši atvērtā plaukstā. Nobriedis auglis būs smagnējs – ja tas ir viegls, granātābola sēkliņas ir izžuvušas. Jāpavēro arī augļa miza – tai jābūt sausai, bez redzamiem bojājumiem un plankumiem, sārtai vai piesātināti sarkanai. Tāpat papēti arī granātābola kronīti tā apakšā – tam ir jābūt sausam, izkaltušam. Zaļš kronītis var liecināt par to, ka auglis ir negatavs. Plašāk par to, kā izvēlēties vislabāko granātābolu, esam rakstījuši jau iepriekš.
Granātāboli medicīnā un veselības uzlabošanā lietoti tūkstošiem gadu. Austrumu valstīs tos izsenis uzskata par efektīvu līdzekli sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, tie līdzot pret iekaisumiem un dažiem vēža veidiem, tostarp prostatas vēzi. Granātāboli pilnīgi noteikti ir bagātīgs šķiedrvielu, A, C un E vitamīna, dzelzs, joda, kālija, kalcija un silīcija avots. Šis auglis ir īsta bagātību krātuve un satur 15 aminoskābes, sešas no kurām, atskaitot granātābolu, satur tikai gaļa, un tās ir neaizstājamas cilvēka organismam. Tādēļ granātāboliem vajadzētu būt ikviena veģetārieša ēdienkartē. Turklāt granātābols ir īstais našķis kaloriju skaitītājiem, jo 100 grami šī augļa satur mazāk nekā 70 kilokalorijas. Vairāk par granātābolu veselīgajām īpašībām lasiet šeit.
Kas attiecas uz granātābola izmantošanu, nav jābaidās to pievienot sātīgajiem ēdieniem. Granātābols garšo lieliski kopā ar vistas gaļu un garnelēm. Tāpat tas piestāvēs jēra gaļai un pat marinētai siļķei salātos. To vari arī uzkaisīt virsū svaigajiem lapu salātiem, kas pagatavoti ar spinātiem, rukolu, ledus salātiem, romiešu salātiem vai citiem. Jo īpaši labi granātābols iederēsies kuskusa salātos, bet nobaudīšanas vērti ir arī pupiņu salāti ar brinzu, kam pārkaisītas granātābolu sēkliņas.
Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām
Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.
Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām
Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!
Jēra ragū ar rīsu makaroniem
Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.
Pīles salāti ar sulīgo mango un granātāboliem
Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Ceptas garneles ar granātābolu salsu
Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu
Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.
Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru
Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.
Kakao un Filadelfijas siera krēms ar granātāboliem
Ne pārāk sarežģīta deserta recepte - Filadelfijas siera un kakao krēms, kuru atsvaidzina saldskābās granātābolu sēkliņas.